Enamik Harjumaa koolibusse ei vasta turvanõuetele

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolibusside kontrollreid.
Koolibusside kontrollreid. Foto: Julgestuspolitsei

Eelmise nädalal kontrollis Julgestuspolitsei liiklusjärelevalve talitus Harjumaal koolibusse ja suunas 12 sõidukist 8 uuesti ülevaatusele.

Kontrollitud 12. sõidukist 8 suunati erakorralisele tehnoülevaatusele. Enamusel bussidest puudusid tulekustutid ja avariiväljapääsude avamisseadmed või olid avariiväljapääsud mehhaaniliselt suletud, mille tulemusel oli nende kasutamine võimatu.

Reisijaid täis bussis on liiklusõnnetuse korral paanika paraku vältimatu ning iga viivitus mõjutab tagajärgede raskusastet .

Julgestuspolitsei juhtivkonstaabel Priit Tuuna sõnul võeti koolibussid kontrollimisele tõstmaks koolilaste turvalisust kooli jõudmisel.

«On väga oluline, et koolilapsi vedavad bussid oleksid tehniliselt korras, bussijuhid käituksid liikluses laitmatult ning oleksid puhanud ja kained. Õnneks saab tõdeda, et kontrollitud bussidelt suuremaid tehnilisi vigu, mis võiksid põhjustada otseselt katastroofilise liiklusõnnetuse, ei leitud. Küll aga esines puudusi, mis õnnetuse korral võivad muuta tagajärjed väga raskeks ja nõuda ka inimelusid,» ütles Tuuna.

Julgestuspolitsei kutsub üles koolibusside juhte ja teisi liiklejaid arvestama laste võimalike eksimustega liikluses ja tegema endast kõik selleks, et laps ei satuks õnnetusse.

Tuletame meelde, et õpilasi vedavate ühissõidukite juhid peavad kasutama bussil ees ja taga lasterühma-tunnusmärki ning peatustes välja lülitama lähi- ja kaugtuled, kuna seisva bussi lähitulede valgusvihus võib jääda teeületamisvõimalust ootav koolilaps vastuliiklevale sõidukijuhile nähtamatuks.

Julgestuspolitsei jätkab ka tulevikus koostöös kohalike omavalitsustega taoliste kontrollide teostamist aga siis juba üle vabariigi, et vältida kasvõi näiteks niisugust olukorda, kus õpilasliini teenindas bussifirma, millest kool ja kohalik omavalitsus ei olnud teadlik

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles