Sotsiaalministeerium plaanib represseeritutele mõeldud toetuste ühendamist

Indrek Mäe
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalministeerium
Sotsiaalministeerium Foto: Toomas Huik

Sotsiaalministeerium saatis kooskõlastusringile eelnõu, mille kohaselt ühendatakse represseeritutele mõeldud tervise taastamise toetus ja sõidusoodustus ühtseks, 192 euro suuruseks toetuseks, mille taotlemiseks ei nõuta enam kuludokumentide esitamist.

Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna sõnul tuleb hetkel kehtiva korra kohaselt sõidusoodustuse taotlejal koguda ja säilitada sõidupiletid ning seetõttu on siiani seda toetust taotlenud vaid kolmandik represseeritutest. «Peame meeles pidama, et represseeritud on valdavalt väärikas eas ning neid jääb järjest vähemaks. Sellepärast on riigi jaoks auasi tagada kõigile represseeritutele neile mõeldud toetuste kättesaamine ilma bürokraatlike tõketeta,» selgitas Tsahkna.

Okupatsioonirežiimide poolt represseeritud isiku seaduse alusel on sihtgruppi kuulujal õigus sõita riigisiseses ühistranspordis poole hinnaga. Kehtiva korra kohaselt hüvitatakse represseeritule kuludokumentide esitamisel 50 protsenti pileti maksumusest, kuid mitte rohkem kui 32 eurot aastas. Tervise taastamise toetuse suurus on 160 eurot ning selle väljamaksmiseks ei ole vaja oma kulusid tõendada. Sotsiaalministeeriumi poolt välja pakutud ühendatud toetuse suurus saadakse kahe eelpool nimetatud summa kokku liitmisel.

Toetuse eesmärk on leevendada okupatsioonivõimude poolt represseeritud isikutele tekitatud ülekohut.  Represseerituteks on seaduse mõistes okupatsioonivõimude poolt oma tõekspidamiste, varandusliku seisu, päritolu või usu tõttu vangistatud isikud, vabadusvõitlejad, küüditatud, Siberis sündinud lapsed, psühhiaatriahaiglasse paigutatud inimesed, metsavennad ning Tšernobõli aatomielektrijaama tagajärgede likvideerimisel osalenud isikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles