Piltuudis: provokatiivse särgiga mees saadeti meeleavalduselt ära

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKRE meeleavaldus Toompeal.
EKRE meeleavaldus Toompeal. Foto: Sander Ilvest

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) korraldatud eilsel meeleavaldusel oli pagulasvastaseid plakateid nii mõnigi, ent neil, kes kandsid mingil kujul vihaõhutavaid sõnumeid, ei olnud erakonna aseesimehe Martin Helme sõnul üritusel kohta.

Eile õhtul Toompeal toimunud meelavaldusel hakkas silma meesterahvas, kes kandis särki kirjaga «Neegrid ahju».

«Me pidasime eelnevalt organiseerimistoimkonnaga nõu, mida ja kuidas teha selliste plakatitega, mis ei kajasta meie seisukohti või on selgelt viha õhutavad,» ütles Helme täna Postimehele. Sellistel juhtudel anti turvameeskonnale korraldus need inimesed meeleavalduselt ära saata. 

«Me saatsime sealt kaks-kolm plakatit ära, mis ei olnud meie meelest kohased. Ja see särk kuulus ka nende hulka,» rääkis Helme. EKRE aseesimehe sõnul kardeti tegelikult hullemat. «Me kartsime, et sinna tuleb provokaatoreid või selliseid plakateid rohkem, aga neid oli vaid mõned üksikud».

Üldjoontes oli meeleavaldus ekrelaste hinnangul õnnestunud. Helme sõnul oli tipphetkel meeleavaldusel kokku 2000 inimest. «Plakatid olid sisukad, kõned olid sisukad, kuskil ei olnud mingisugust õelust või vihkamist,» kirjeldas Helme.

Menetlust ei tule

«Toompeal viibinud meeleavaldaja suhtes, kelle särgil oli sobimatu repliik, politsei menetluse alustamis hetkel ei plaani. Korrakaitsjad vestlesid mehega ning palusid tal särgil olevat kirja katta või see eemaldada,» ütles Põhja prefektuuri pressiesindaja BNSile.

Möödunud kümnendi keskel, 2005. aastal karistas kohus vaenu õhutamise eest meest, kes kirjutas veebikommentaaris repliigi «juudid ahju». Aasta hiljem analüüsisid eksperdid põhjalikult, kas vaenu õhutamine esineb repliigis «kommarid ahju», mille ajakirjanik ja poliitik Juku-Kalle Raid lasi särkidele trükkida. Uurimisandmetel ei saanud aga kirjet «kommarid ahju» käsitleda reaalse ohuna, mistõttu polnud alust ka väärteouurimist jätkata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles