Viktor Trasberg: mida soovitada OECD-le?

Viktor Trasberg
, Tartu Ülikooli majandusteooria dotsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Trasberg
Viktor Trasberg Foto: Postimees.ee

Eestis korratakse OECD soovitusena, et kasumimaksud pärsivad majandust kõige rohkem, tarbimis- ja varamaksud aga kõige vähem. Tartu Ülikooli majandusteooria dotsent Viktor Trasberg kirjeldab uuringut, millest see maksusoovitus on võetud, ja osundab sama uuringu teisele mõttele, et kuldreeglit optimaalse maksustruktuuri jaoks pole olemas.

Kui endistel aegadel oli iga kõne ja kirjatüki kohustuslik osa Marxi või Lenini tsitaadiga millegi põhjendamine, siis praegu kuuleme Eestis sageli midagi samalaadset OECD soovitustest või arvamistest.

Suupäraseks saanud ühendus nimega OECD on Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon, kuhu kuulub 34 riiki ning milles Eesti osaleb alates 2010. aastast. Need riigid paiknevad maailma eri paigus ja on väga erineva suurusega (näiteks USA ja Luksemburg) ning suhteliselt erineva elukorraldusega (näiteks Türgi ja Lõuna-Korea). OECD teeb ka korrapäraseid ülevaateid eri riikidest, andes hinnanguid ja soovitusi majandusreformide kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles