Valitsus toetab erakoolide rahastamise vana versiooni taastamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Valitsus toetas teisipäeval haridus- ja teadusministeeriumi (HTM) plaani taastada juba järgmise aasta 1. septembrist olukord, kus erakoolide majanduskulude katmine on omavalitsustele vabatahtlik, praeguste nõuete asjus tuleks aga riigil sõlmida omavalitsustega kompromiss.

Eelnõu järgi lisatakse erakooliseadusesse sätted, mille järgi osaleb vald või linn eraüldhariduskooli tegevuskulude katmises, kui see on valla või linna otsusel vajalik hariduse kättesaadavuse või mitmekesisuse tagamiseks. Samuti lähtutakse tegevuskulude katmisel valla või linna ja erakooli pidaja vahel sõlmitud lepingust. Seadusemuudatus on planeeritud jõustuma järgmise aasta 1. septembril.

Eelnõu seletuskirja järgi tunnistatakse muudatusega kehtetuks erakooliseadusega kohaliku omavalitsuse üksusele (KOV) pandud kohustus erakooli tegevuskulude katmises osaleda. Eelnõuga reguleeritakse KOVi võimalus osaleda eraüldhariduskooli tegevuskulude katmises, kui see on vajalik kogukonna tahtest ja vajadusest lähtuvalt.

Sarnaselt reguleeris seadus erakoolide tegevuskulude katmist ka enne 2011. aasta 1. septembrit, siis aga muutis riik tegevuskulude katmise omavalitsustele kohustuslikuks. Mullu 28. oktoobril leidis aga riigikohus, et erakooliseaduses sätestatud kohustus ei ole olemuslikult omavalitsuslik ja tunnistas põhiseadusega vastuolus olevaks selliste õigusaktide andmata jätmise, mis näeksid ette KOVidele erakooliseadusega pandud arvlemise kohustuste rahastamise riigieelarvest.

Eelnõu ei puuduta erakooli pidajatele eraldatavat sihtotstarbelist haridustoetust, mida erakooliseaduse järgi antakse erakooli pidajatele samadel alustel kui KOVidele. Haridustoetust antakse õpetajate, direktorite ja õppealajuhatajate tööjõukulude ja täienduskoolituse, õppekirjanduse, õpilaskodu kohtade, statsionaarses õppes põhi- ja keskharidust omandavatele õpilastele koolilõuna ning investeeringute toetuseks.

Valitsuse heakskiidu pälvis ka HTMi plaan sõlmida kohtus kompromiss kohaliku omavalitsuse üksustele erakoolidega arvlemisel aastatel 2011–2014 kantud kulude hüvitamiseks. Hariduslike erivajadustega õpilaste osas kantud arvlemise kulude osas tehakse ettepanek hüvitada kohaliku omavalitsuse üksustele kulud valitsuse kehtestatud piirmäära ületavas osas tasutud arvete alusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles