Mäesalu: arstidel on tekkinud motivatsioonipuudus

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti Arstide Liidu esindaja Andrus Mäesalu sõnul on kuueprotsendiline hinnakärbe pannud nii meditsiinitöötajad kui ka patsiendid nii halba olukorda, et tekkinud on motivatsioonipuudus.

Mäesalu tundis riigikogu sotsiaalkomisjoni tänasel avalikul istungil muret arstiabi kättesaadavuse vähenemise ja pikkade ravijärjekordade pärast ning nimetas selle põhjusena tervishoiukulutuste vähendamist, kõrgeid ravimihindu ning ravimite kõrget omaosaluse määra.

Mäesalu sõnul on Eesti Euroopas üks väheseid riike, kus tervishoiukulutusi on viimase kümne aasta jooksul vähendatud. Kõige katastroofilisem on tema sõnul olukord vaeseimate hulgas, kus esmatasandi arstiabi pole sugugi kõigile tagatud.

Töötajate koondamine, sundpuhkused, koolituskulude vähendamine, odavamate ravimite väljakirjutamine ning uute töökohtade loomise võimaluse puudumine on Mäesalu sõnul viinud olukorrani, kus valitseb motivatsioonipuudus ja arstid lahkuvad riigist. See omakorda tähendab, et patsientide jaoks ei jätku piisavalt arste ning järjekorrad pikenevad veelgi.

Mäesalu hinnangul tuleks hinnakärbe kas tühistada või leida võimalusel tulude vähenemise korvamiseks. «Kui hinnakoefitsient kaotatakse, saavad haiglad on ressursse efektiivsemalt kasutada,» märkis Mäesalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles