Keskerakonna tipphetked jäid pronksöö taha

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna valimisplakat
Keskerakonna valimisplakat Foto: Peeter Langovits / Postimees

Pärast pronksööd pole Keskerakonna toetus kordagi küündinud nii kõrgele kui oravaparteil praegu – 25 protsendini.


Veerand valijatest ehk sama palju kui Reformierakonda praegu toetas Keskerakonda nimelt viimati 2007. aasta veebruaris, selgub Turu-uuringute ASi küsitlustulemuste analüüsist.

Pärast seda jäid nad valimistel alla Reformierakonnale ja järgnesid aprillirahutused, misjärel vähenes Keskerakonna toetus mõne kuuga 16 protsendile. Hiljem küll kosuti veidi, kuid praeguseks on vajutud taas 15 protsendi peale.

«Kaotajad» rivistusid ümber

Tallinna Ülikooli politoloogi Tõnis Saartsi sõnul lõi kaardid segi ühelt poolt pronksöö ning teiselt poolt majandussurutis.

«Keskerakond on traditsiooniliselt rõhunud neile ühiskonna rühmadele, kes pole materiaalselt nii hästi kindlustatud ja kes vajavad riigi suuremat toetust ning tähelepanu,» rääkis ta.

Saartsi sõnul olid need 1990. aastatel ja 2000. aastate algul «ülemineku kaotajad» – ühiskonnagrupid, kes ei suutnud kohaneda siirdeaja kiirete liberaalsete reformidega, nagu näiteks pensionärid, maaelanikud ja venekeelne elanikkond.

Nüüdseks on aga «kaotajate» struktuur muutunud. Masuohvrite seas võib politoloogi hinnangul näha läbilõiget ühiskonnast, kusjuures tooni annavad nooremapoolsed inimesed, kes kuuluvad potentsiaalselt paremerakondade valijaskonda.

«Kuidas muidu seletada, et töötud ei toeta üldsegi nii entusiastlikult Keskerakonda, vaid pigem paremerakondi,» selgitas Saarts.

«Ei saa alahinnata ka pronksöö mõju, mille käigus õnnestus paremerakondadel näidata, et Keskerakond on justkui teisel pool rindejoont ega kuulu n-ö eestimeelsete parteide hulka,» lisas ta.


Saartsi sõnul tuli Keskerakonna toetusele pärast pronks­ööd justkui lagi ette, millest kõrgemale ei ole võimalik vanaviisi jätkates tõusta.

«Kui nad oma strateegiat ei muuda, siis tõenäoliselt suudavad nad valimiskastide juurde meelitada küll oma praeguse toetajaskonna, kuid uute valijate enda poole tõmbamine ja Reformierakonna edestamine saab olema ülimalt suur ülesanne,» rääkis politoloog.

Kahe suure heitlus

Eilses Postimehes ilmunud Turu-uuringute ASi värskes arvamusuuringus oli Reformierakonna toetus kerkinud pronksööjärgsele tasemele ehk 25 protsendile. Temaga aastaid populaarseima partei tiitli nimel konkureerinud Keskerakonna toetajate hulk aga oli kahanenud 15 protsendile.

Viimati oli Reformierakonna edumaa Keskerakonna ees nii suur 2008. aasta veebruaris. Siis toetas Keskerakonda 17 ning Reformierakonda 28 protsenti valimisealistest.

Pärast seda on Keskerakonna toetus olnud mitmel korral ka oravapartei omast suurem – mullu mais toetas Keskerakonda 21, Reformierakonda aga 15 protsenti valijaist.

Tänavu on oravapartei ületanud 20 protsendi piiri viies küsitluses kaheksast, Keskerakond aga ühel korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles