Paavo Järvi südamevalu muusika pärast

Riina Luik
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigent Paavo Järvi lavataguses elus, linnamelus.
Dirigent Paavo Järvi lavataguses elus, linnamelus. Foto: Kaader filmist

Ei juhtu just sageli, et saaksime Tallinnas väljaspool PÖFFi rõõmustada mõne maailmatasemel välismaise filmi esilinastuse üle, kuid pühapäeval sai see kinos Sõprus ometi teoks – Euroopa esilinastuseni jõudis USA režissööri David Donnelly dokumentaalfilm «Maestro. Music is everything» («Maestro. Muusika on kõik»).

Donnelly talletas kahe aasta jooksul maailma tippdirigentide hulka kuuluva maestro Paavo Järvi elu, saates teda kaameraga nii eraelus kui ka ringreisidel, nii laval kui ka lava taga. Kokku võeti üles 200 tundi materjali ning tõenäoliselt nõudis sellest 90-minutilise kontsentraadi setitamine autorilt nii meisterlikku kontseptsioonitunnetust kui ka raudset närvi ja emotsioonide taltsutamist, sest öelge: mis poleks Järvi puhul huvitav?

Film liigub Järviga kaasa kõikjal maailmas, kus ta kontserte annab, ja igal juhul võib juba praegu oletada, et seda hakkab saatma suur menu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles