Eesti investeerib vanglatesse kaks korda vähem kui Soome

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru vangla.
Viru vangla. Foto: Liis Treimann

Soome parlamendisaadik Laura Huhtasaari pidas Iltalehti veergudel Eesti vanglate tingimusi niivõrd halvaks, et kui põhjanaabrite seksuaalkurjategijad peaksid meil karistust kandma, mõjuks siinne keskkond distsiplineeriva lisakaristusena. Postimees uuris, kas ja kuivõrd kahe riigi kinnipidamisasutused tegelikult erinevad.

Riikide vanglateenistuste andmetel on Eestis praegu 2756 ning Soomes ligikaudu 3100 kinnipeetavat. Seejuures on põhjanaabrite vanglasüsteemi kulud üle kolme korra suuremad kui Eestis. Isegi kui võtame arvesse riikide erineva elatustaseme ja elukalliduse, on Soome panus kinnipeetavatesse ligikaudu kaks korda suurem kui meil.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik märkis, et Soome riik kulutab meist oluliselt rohkem raha kinnipeetavate tööhõivele. «Paraku pole vangide töö aga üheski turumajandusliku elukorraldusega riigis tasuv,» nentis ta. «Töötingimuste loomine, vangide väljaõpe ja töö korraldamine nõuavad vanglas oluliselt suuremaid investeeringuid kui väljaspool vanglat.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles