Ameerika ja Kuuba leidsid teineteist taas

Juhan Mellik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuba Washingtoni saatkonna ees tungleval rahvajõugul oli põhjust tähistada - nad said osa ajaloolisest hetkest.
Kuuba Washingtoni saatkonna ees tungleval rahvajõugul oli põhjust tähistada - nad said osa ajaloolisest hetkest. Foto: Reuters/ScanPix

Kuuba avas eile ametlikult oma saatkonna Ameerika Ühendriikide pealinnas Washingtonis, taastades sellega kahe riigi üle poole sajandi tagasi katkenud diplomaatilised suhted.

Saareriigi välisminister Bruno Rodríguez – kellele see oli elus esimene kord Ühendriike külastada  – juhatas pidulikku tseremooniat, mille käigus tõmmati Kuuba riigilipp pärast pikka pausi taas Ameerika pinnal lehvima. Täpselt sama hoone ette, mis täitis Kuuba saatkonnana rolli kuni möödunud sajandi keskpaigani ja mis enne pidulikku sündmust läbis põhjaliku värskenduskuuri. 

Vahepealsete aastakümnete jooksul piirdus saareriigi diplomaatiline esindus Ameerikas «Kuuba huvide» sektsiooniga, mis kuulus ametlikult Šveitsi saatkonna alla. Viimati võõrustasid ameeriklased Kuuba välisministrit oma pealinnas septembris 1958. President oli siis Dwight Eisenhower.

«See on ajalooline hetk,» sõnas staažikas Kuuba diplomaat ja analüütik Carlos Alzugaray Washington Postile. «Saatkondade avamise tähtsus seisneb selles, et on näha: mõlemad pooled kohtlevad üksteist usalduse ja austusega,» rääkis ta. «See ei tähenda, et ei tekiks konflikte – need on igal juhul ette määratud –, aga viis, kuidas nendega toime tulla, on täielikult muutunud,» lisas Alzugaray.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles