Politseinike tulistaja ennetähtaegselt vanglast ei pääsenud

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hukkunud politseinike mälestusmärk Mäo ristis.
Hukkunud politseinike mälestusmärk Mäo ristis. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Järvamaal Mäo teeristis 14 aasta eest kahe politseiniku surmaga lõppenud tulevahetuses osalenud Andrei Iljuhhin ei pääsenud ennetähtaegselt vanglast, kuigi ta taotles seda juba teist korda.

Kuigi kriminaalhooldusametnik toetas 14 aastat vanglas viibinud mehe taotlust, otsustas Viru maakohtu kohtunik Inna Kirsipuu mitte rahuldada Andrei Iljuhhin taotlust vabastada ta ennetähtaega, teatab Viru maakohus.

Kriminaalhooldusametniku ettekande kohaselt mees kahetseb toimepandut, mistõttu on alust arvata, et kinnipeetav ei pane toime uut kuritegu ja elab seadusekuulekalt.

Prokuröri hinnangul aga ei ole mehe ennetähtaegne vabastamine otstarbekas, kuna ta pani toime raske kuriteo, mille tagajärjed kaaluvad üle tema ühtlasi positiivset
käitumist vangistuse ajal.


Kohtunik otsustas, et Iljuhhin tuleb jätta tingimisi enne tähtaega vangistusest vabastamata, kuna see on ennatlik.

«Tutvunud kohtuotsusega, mille alusel kannab A. Iljuhhin karistust, leiab kohus, et võttes arvesse A. Iljuhhini poolt toimepandud kuritegude iseloomu ja tagajärgi ( kahe teenistuskohustusi täitnud politseinike surm ja tulirelva kasutamine) poleks ühiskonna silmis tema ennetähtaegne vabastamine õiglane ja põhjendatud,» seisab kohtu määruses.

Kohtu hinnangul peab kuriteo toimepanija arvestama asjaoluga, et tal tuleb ära kanda kogu temale mõistetud karistus ning süüdimõistmisel ei ole ennetähtaegne vabastamine isikule garanteeritud.


Andrei Iljuhhin taotles ennetähtaegset vabastamist ka eelmisel aastal, kuid ka siis kohus tema taotlus ei rahuldanud. Järgmise taotluse saab ta esitada kuue kuu pärast.
Tähtaegselt peaks mees vabanema 2009. aasta 15. detsembril.

1996. aasta alguses mõistis toonane Tallinna linnakohus Iljuhhini ühe politseiniku mõrva ja hulga kergemate kuritegude eest 15 aastaks vangi.


1994. aasta 15. detsembril kell 2.45 peatasid politseiinspektorid Marek Lemming, Argo Kivi ja Janek Tšeljadinov Mäos dokumentide ja koorma kontrollimiseks veoauto Kamaz.


Koorma kontrollimise ajal väljusid veokist Andrei Iljuhhin ja Nikolai Mitjugin ning avasid politseinike pihta Kalašnikovi automaadist ja püstolist TT tule.


Sündmuskohal hukkus politseinik Lemming hukkus sündmuskohal, Kivi suri teel haiglasse ning Tšeljadinov sai tulevahetuses raskelt vigastada.

Mõrva järel jätsid kurjategijad veoki Mäo risti ja põgenesid. Politseil õnnestus Iljuhhin mõni tund hiljem tabada, kuid Mitjugin põgenes Venemaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles