Sven Mikser: sotsidel tuleb puudli rollist välja võidelda

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotside uueks liidriks saanud Sven Mikser kinkis juhitoolilt kukutatud Jüri Pihlile lugupidamise ja koostöö märgiks kimbu punaseid roose. Pihl võttis lilled küll vastu, ent poetas need valvuritädi lauale ja lahkus.
Sotside uueks liidriks saanud Sven Mikser kinkis juhitoolilt kukutatud Jüri Pihlile lugupidamise ja koostöö märgiks kimbu punaseid roose. Pihl võttis lilled küll vastu, ent poetas need valvuritädi lauale ja lahkus. Foto: Raigo Pajula

Sotside uueks esimeheks valitud Sven Mikseri õnnitlejate hulgas olid nii Edgar Savisaar kui ka Andrus Ansip. Mikseri sõnul tuleb koostööd teha kõigi Eesti poliitiliste jõududega, kuid seejuures ei tohi hakata poliitiliseks sülekoeraks.


Millises seisus erakonna etteotsa teid valiti?

Erakond on päris hea seisus. Kui vaadata neid inimesi, kes valiti üldkogul minu kõrvale aseesimeesteks ja juhatuse liikmeteks, siis näen ma seda väga tugeva ja löögijõulise mees- ja naiskonnana. Jutud igasugustest erakonnasisestest lõhedest ei ole mitte üksnes liialdatud, vaid ei vasta üldse tõele.

Seda on küll raske uskuda, kui vaadata ajas kas või kuu aega tagasi...

Kindlasti on igasugune valimissituatsioon, kus on mitu kandidaati, kes oma positsiooni eest võitlevad, pingeline, aga ma ei näe mingisugust põhjust, miks need pinged peaks säilima nüüd, mil olukord on klaar. Erinevaid klanne, klikke või huvigruppe erakonnas kindlasti ei ole. Alati on neid, kes pole valimistulemustega rahul, aga need on üksikud inimesed.

Jüri Pihl on ilmselt üks neist. Ta lahkus üldkogult pärast lüüasaamist kibekiirelt?

Olen tänase (eilse – toim) päeva jooksul püüdnud temaga mitmel korral kontakti saada, aga see pole õnnestunud. Las emotsioonid vaibuvad. Olen omalt poolt kindlasti avatud ja Jüri Pihl oli kindlasti väärtuslik lisandus erakonnale oma kompetentsiga näiteks sisejulgeoleku valdkonnas. Näen talle, kui ta ise seda soovib, tulevikus olulist kohta erakonnas.

Pihl ütles, et teid juhiks valides valisid sotsid mugavuspartei tee. Kuidas talle vastaksite?

Kindlasti ei ole ma selle ütlusega nõus. Üks müüt, mis sotse saadab, on see, justkui võitleksid erakonnas vaated, et kas meie eelistatum koostööpartner oleks Keskerakond või Reformierakond.
See ei ole kindlasti adekvaatne vaade asjale. Sotsid, nii nagu kõik teised erakonnad, peavad nägema kõigis erakondades potentsiaalseid koostööpartnereid ja ka konkurente valimistel. Meil on Keskerakonnaga maailmavaateliselt päris suur ühisosa ja on ka väga olulisi erinevusi. Sotsiaalmajanduslik ühisosa Reformierakonna ja IRLiga on kindlasti väiksem, aga kõigiga tuleb hoida suhted konstruktiivsed. Nagu ka Keskerakonnaga. Ei tohi jääda Tallinnas nende varju, vaid tuleb oma identiteet väga selgelt välja tuua. Ja võtta siht ikkagi selles suunas, et ühel hetkel olla suurem koalitsioonipartner ehk olla ise liitja, mitte liidetav.

Käsi südamel – kas kujutate ette olukorda, et istute Edgar Savisaarega ühe laua taga?

Tallinna probleem on olnud see, et kahe parlamendi erakonna esimehed on olnud võimul ühes omavalitsuses, mis tekitab paratamatult probleeme. Ei ole arusaadav, kas esmatähtsad on riigi või ühe omavalitsuse probleemid. Aga respekteerin selles küsimuses täiesti sotsiaaldemokraatide Tallinna piirkonna otsuseid, keda selles koalitsioonis olulistele kohtadele esitada. Erakonna struktuuri mõttes olen mina paidekas.

Aga erakonna juhina tuleb ikkagi kokku puutuda Edgar Savisaarega. On see võimalik?

Miks mitte! Olen seni saanud õnnitlused kahelt erakonna esimehelt – Edgar Savisaarelt ja Andrus Ansipilt. Mul ei ole suhtlemisprobleemi kellegagi. Poliitikas on ikka nii, et konkurendid on mõnikord koostööpartnerid, mõnikord vastased. Öeldakse ka teravusi, aga tuleb vaadata, et teravused ei läheks üle teatud kriitilise piiri ega muutuks isiklikuks.

Mis oli sotside senine suurim viga?

Erakond peab väga selgelt näitama iseenda identiteeti. See poliitiliseks puudliks oleku roll, millest ajakirjandus tihti kirjutas, olgu siis valitsuskoalitsioon paremerakondadega või võimuliit Keskerakonnaga – eks sealt see peataolek tuli. Meil on väga selge poliitiline kurss, aga me pole olnud piisavalt selged ja jõulised selle väljanäitamises ja hoidmises. 

Veenev ülekaal
Sotside üldkogu hääletustulemused

•    Sven Mikser – 309 häält
•    Jüri Pihl – 124
•    Marianne Mikko – 39
•    Aseesimehed: Peeter Kreitzberg, Urve Palo, Indrek Saar, Karel Rüütli
--------------------------------------------

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles