Mulla Omari perekond keeldub toetamast Talibani uut juhti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani islamistid mälestamas Mulla Omari
Pakistani islamistid mälestamas Mulla Omari Foto: ASIF HASSAN/AFP

Talibani senise liidri mulla Omari perekond keeldub vandumast truudust tema järeltulijale ja kutsub usuõpetlasi lahendama ülestõusnute seas kasvavaid erimeelsusi seoses võimu üleminekuga.

Pärast teadet, et umbes 20 aastat Talibani juhtinud mulla Omar suri 2013. aasta aprillis, nimetati liikumise uueks juhiks reedel mulla Akhtar Mansour. Mansouri nimetamise on teiste seas vaidlustanud mulla Omari poeg Yakoub ja vend mulla Abdul Manan.

«Meie perekond ei ole praeguste erimeelsuste ajal kellelegi truudust vandunud,» ütles Manan pühapäeval avaldatud audiopöördumises. «Soovime, et erimeelsused lahendaks ulema (usuõpetlased).»

Mansour kutsus laupäeval esimeses audiopöördumises Talibani juhina liikumist ühtsusele.

Talibani allika teatel lahkusid Yakoub ja veel mitu Talibani valitseva nõukogu liiget nõupidamisel, kus Mansour liikumise uueks juhiks nimetati.

«Osa ülestõusnutest vajab Mansourilt ja tema liitlastelt vastuseid: miks nad varjasid kõik need aastad mulla Omari surma? Kas nad petsid meid oma huvides, tehes tema nimel avaldusi?» ütles allikas.

Paljud Talibani liikmed on ka vastu Pakistani väidetavatele katsetele sundida Talibani otsekõnelustele Afganistani valitsusega. Mansouri ja tema kaht värsket asetäitjat, mõjukat usujuhti Haibatullah Akhundzadat ja Sirajuddin Haqqanit, peetakse lähedaseks Pakistani sõjaväe juhtkonnale. Mansouri peetakse pragmaatikuks ja kõneluste toetajaks, mis on suurendanud lootusi, et võimuvahetus Talibanis võiks sillutada teed Afganistani pikaajalise sõja lõpetamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles