Uuring: enam kui pooled inimesed lähevad välismaale paremat haridust otsima

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

«Talendid koju» projektimeeskond viis enam kui 400 välismaal elava eestlase seas läbi küsitluse ning selgus, et suur osa neist läks välismaale paremaid haridusvõimalusi otsima.

62 protsenti ehk enam kui pooled vastanuist tõdesid, et võimalused hariduse omandamiseks on välismaal soodsamad kui Eestis.

Teiseks oluliseks põhjuseks, miks inimesed on Eestist lahkunud, on enda proovilepanek - seda nimetas 51,6 protsenti vastanuist.

31,2 protsenti tõid lahkumise põhjusena välja paremad töövõimalused ning 28,3 protsenti märkisid ära eraelulised põhjused, mille alla kuuluvad näiteks suhe võõramaalasega, pere kolimine teise riiki või osadel juhtudel järgnesid inimesed ka oma välismaal elavatele sõpradele.

Küsitluse üks koostajaid Martin Kõiva rääkis Postimees.ee´le, et välismaale läinud inimeste seas eksisteerib laias laastus kolm gruppi: need, kes plaanivad kindlasti välismaale jääda; need, kes plaanivad kindlasti kodumaale tagasi tulla; ning kõige suurema grupi moodustavad inimesed, kes ei ole oma plaanides veel kindlad.

Kõiva sõnul märkis 61,7 protsenti vastanuist, et nad kavatsevad küll välismaale elama jääda, kuid kaaluksid hea võimaluse avanedes Eestisse naasmist. Kodumaale naaseb kindla plaaniga üle neljandiku ehk 27,3 protsenti ning 11 protsenti vastas, et elavad püsivalt välismaal.

Kokku kõigi vastanute peale selgus, et nn talente viibib Eestist väljaspool 33s erinevas riigis. Kõige rohkem küsitlusele vastanud väliseestlastest elab Inglismaal (14 protsenti), järgnevad Hollandi 12 protsendiga ning Taani 11 protsentiga. Huvitavamatest riikidest olid esindatud näiteks Jaapan, Singapur, Makedoonia ning Peruu.

82,9 protsenti vastanuist märkis, et tööpakkumise Eestis teeks tema jaoks atraktiivseks head elatustaset võimaldav töötasu. 64,8 protsenti pidas oluliseks töökeskkonda, 56,5 protsenti võimalust töötada seal, kus viibivad ka sõbrad ja perekond ning 39,7 protsenti karjääri algust kõrgemalt tasemelt kui välismaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles