Aeg ei usu Kohvri peatset Eestisse saamist

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Aeg
Raivo Aeg Foto: Riigikogu kantselei

Endine kaitsepolitsei juht Raivo Aeg arvab, et lähiajal Eston Kohvril Eestisse pääseda ei õnnestu.

Raivo Aeg ütles, et viiteid sellele, milline karistus võidakse Kohvrile määrata, anti juba varem, nii et tänane uudis teda ei üllatanud.

«Praktika näitab, et Venemaa on ka teiste riikide nii-öelda spioonidele samas suurusjärgus karistusi määranud. Kuidas mõned asjad hiljem lahenevad, on iseküsimus. Kas õnnestub teda vahetada või karistust kanda mujal, selgub hiljem,» ütles Aeg. «Seda ma küll ei usu, et ta peatselt tagasi Eestisse saab.»

«Mis puutub vahetamisse, siis peab olema, kelle vastu vahetada. Mina ei valda seda infot, et meil oleks praegu kedagi võrdväärset,» märkis Aeg.

«Olukord on komplitseeritud. Selge, et keegi Venemaalt erioperatsiooniga teda vabastama ei lähe. Meil on diplomaatilised kanalid, mille kaudu tuleb suhelda,» lausus Aeg. «Tuleb vaadata, millised on edasised arengud, kas tekivad šansid Kohvrit vabaks saada või läheb Venemaa tuimalt oma arusaamadega edasi ja hoiab teda pikemat aega kinni.»

«Kui vaadata varasemaid juhtumeid, kus Venemaal on kohtu all olnud inimesed, keda Venemaal on kinni peetud, siis asjade käik on läinud üsna analoogiliselt: algul määratakse karmid karistused, mis võivad hiljem leeveneda. See sõltub, millised suhted on nende riikide vahel, poliitika mõjutab ka õigusmõistmist. Sellised kummalised reeglid Venemaal on,»  nentis Aeg.

Venemaa Pihkva oblastikohus mõistis täna Eestist röövitud kaitsepolitseiniku Eston Kohvri 15 aastaks vangi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles