Keskkonnainspektsioon uurib Belize laevalt pärit merereostust

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kesk-Ameerikas asuva Belize lipp.
Kesk-Ameerikas asuva Belize lipp. Foto: Corbis / Scanpix

Keskkonnainspektsioon alustas kriminaalmenetluse merereostuse suhtes, mille põhjustas Belize lipu all sõitev kaubalaev.

Teisipäeva õhtul teatas Soome Turu merevalvekeskus Eesti piirivalvele naftareostusest Eesti majandusvööndis Hiiumaa Kõpu poolsaarest 25 meremiili loodes, teatas keskkonnainspektsioon.

Soome piirivalve korralisel lennuvaatlusel tuvastati, et Belize lipu all sõitva kaubalaeva Guadalajara kiiluvees on laeva liikumise teele jäänud 12 kilomeetri pikkune naftalaik pindalaga ca 0,2 ruutkilomeetrit.

Olemasolevad andmed andsid alust arvata, et tegemist oli nimetatud laevalt merre heidetud kütteõliseguse pilsiveega, milles sisalduvate naftasaaduste kogus jäi esialgsel hinnangul vahemikku 0,6-6 m3.

Keskkonnainspektsioon alustas juhtunu suhtes kriminaalmenetluse aine ebaseadusliku keskkonda viimise tunnustel.

Pärast esmaste uurimistoimingute tegemist annab inspektsioon materjalid üle prokuratuurile, kelle juhtimisel jätkab asja uurimist politsei.

Keskkonnainspektsiooni ülesanne on nõuda naftasaaduste merreviijalt sisse saastetasu.

Laev Guadalajara lahkus Eesti majandusvööndist, edasine uurimine toimub koostöös laeva lipuriigi mereadministratsiooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles