Sotsiaaldemokraatide populaarsus kasvas oktoobris kümne protsendini

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatliku Erakonna logoga õhupallid.
Sotsiaaldemokraatliku Erakonna logoga õhupallid. Foto: Peeter Langovits.

BNSi tellitud TNS Emori uuringu kohaselt kasvas eelmisel nädalavahetusel juhtkonda vahetanud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) populaarsus oktoobris kaheksalt kümne protsendini.

Kui veel veebruaris toetas sotsiaaldemokraate 16 protsenti inimestest, siis alates märtsist hakkas erakonna toetus langema: esmalt kaheks kuuks 12, seejärel mais, juunis ja juulis 11, augustis kümne ja septembris kaheksa protsendini. Oktoobris toetas parteid siiski taas kümme protsenti vastanutest. Eelmisel aastal oli parteil toetajaid keskmiselt 13, 2008. aastal kümme ning kahel eelneval aastal keskmiselt üheksa protsenti.

Erakondade reitingu edetabelis on oktoobris oma populaarsust veidi kasvatanud ka Eestimaa Rohelised, keda toetas augustis seitse, septembris neli ja oktoobris viis protsenti vastanutest. Eelmise aasta kokkuvõttes pooldas rohelisi keskmiselt seitse ning kahel varasemal aastal üheksa protsenti TNS Emori küsitlusele vastanuid.

Sisetülides vaevleva Rahvaliidu populaarsus, mis on sel aastal kõikunud valdavalt kolme-nelja protsendi piires, kukkus septembris kahe protsendini ning jäi sellele tasemele ka oktoobris. Sama suur oli partei toetus ka jaanuaris ja veebruaris. Kui mullu oli erakonna keskmine toetusprotsent langenud juba kolmeni, siis kahel eelneval aastal oli see veel neli ning 2006. aastal kaheksa protsenti.

Reformierakonda toetas oktoobris uuringu järgi 41, Keskerakonda 24 ning Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) 16 protsenti inimestest.

TNS Emori uuringuekspert Aivar Voog märkis, et Reformierakonna reitingu protsentuaalne väärtus on lähedane 2007. aasta kevad-suve kõrghetkele, samas kui Keskerakonna positsioon pole viimase nelja kuuga oluliselt muutunud. «IRLi vahepealne tõus oli jällegi ajutine ning nende reiting jätkab muutumist vahemikus 14-19 protsenti,» ütles ta.

Reformierakonna positsiooni paranemine on Voogi hinnangul seotud partei üldise kuvandiga, mis praegu on potentsiaalse valija jaoks oluliselt parem kui lähimatel konkurentidel ja soodustab valiku tegemist nende kasuks. Sotsiaaldemokraatide reitingu tõus oktoobri teises pooles on tema sõnul seotud aga ühe konkreetse sündmuse, uue juhi valimisega, millega satuti meedia tähelepanu keskpunkti juba paar nädalat enne üldkogu toimumist.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles TNS Emor 29. septembrist 20. oktoobrini 795 valimisealist kodanikku. Neid vastanuid, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli oktoobris 39 protsenti. Viimaseid erakondade toetusprotsentides ei arvestata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles