Peipsiveerel valmib tilluke õigeusu kirik

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peipsiääre vallas Varnja külas valmiv õigeusu kirik mahutab kõige rohkem 50 inimest, ent väiksusest hoolimata on sel kolm säravat sibulkuplit.
Peipsiääre vallas Varnja külas valmiv õigeusu kirik mahutab kõige rohkem 50 inimest, ent väiksusest hoolimata on sel kolm säravat sibulkuplit. Foto: Margus Ansu

Traditsiooniliselt ikka vanausuliste valdus olnud Peipsiääre valla Varnja külas valmib peagi tilluke õigeusu kirik, niisiis jõuab Moskva patriarhaat 17. ja 18. sajandil sise-Venemaalt Eestisse pagenud staroveridele järele.

Tegelikult on Varnjas siiski olnud varemgi peale vanausuliste kiriku nii õigeusu kogudus kui ka elumaja mõõtu kirik, mis praegu laguneb. Alul ootasid kohalikud õigeusklikud kiriku taastamist selle omanikult Eesti Apostlik-Õigeusu Kirikult (EAÕK), mis aga pakkus välja hoopis kiriku lammutamise. Seepeale haaras ohjad 1990. aastatel EAÕKga kiriku varade pärast piike murdnud Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik ja edaspidi alluvad kuni 30 aktiivsemat Varnja õigeusklikku ja nende uus kirik Moskva metropoliidile.

Kirik peaks valmima sel sügisel ja kohalike elanike jutu järgi saab selle preestriks Narvast pärit kalur Pjotr Mihhailov. Tema ei soovinud Postimehega vestelda ning suunas hoopis Alatskivi valla Nina küla õigeusu koguduse preestri Vjatšeslav Dmitrijevi jutule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles