Andres Pajula: lastele kooli määramise määrust Tallinnas veel ei ole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula.
Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula. Foto: Egert Kamenik

Järgmise aasta algusest hakkab kehtima põhikooli- ja gümnaasiumiseadus, millega tuleb määrata, millisesse piirkonnakooli üks või teine laps läheb. Tallinna linnavalitsus ei ole aga veel vastavat määrust vastu võtnud ning korda kehtestanud.

«Juba täna oleme olukorras, kus lapsevanemad helistavad haridusametisse ja küsivad, kuhu tuleks neil elama asuda, et saada koht soovitud koolis,» ütles haridusameti peaspetsialist Leini Jürisaar. «Tallinnas tuleb aga õppeasutus määrata rohkem kui 3500 esmakordselt kooli minevale lapsele.»

Ta lisas, et õpilaste aadressid muutuvad tõeseks septembri keskel, mil laps on juba ühe või teise kooli õpilaste nimekirjas täieõiguslik liige.

Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula sõnul ei ole lapsevanemad sissekirjutamisega manipuleerimises päris süüdi, sest algatus on tulnud hoopis poliitikutelt, kes enne valimisi kibekiirelt elukohti vahetavad, et soovitavas kohas kandideerida.

Pajula mainis, et Tallinnas tuleb tõesti ligi 4000 esmakordselt kooli minevale lapsele kodukool leida. Kuidas seda teha, ei ole praegu veel päris selge, sest linnavalitsus ei ole vastavat määrust vastu võtnud.

«Seadus ütleb, et lapse kodu lähedal asuv kool ongi tema piirkonnakool,» mainis Paljula. «Ma ei usu, et ajutine sisseregistreerimine mõjutaks oluliselt alaliselt kooli lähedal elavate laste saatust. Kui umbes 4000 õpilase juures registreeritakse ajutiselt sisse veel mõnisada last, siis see ei tohiks suur probleem olla. Neli viiendikku lapsevanematest ei hakka kindlasti oma elukohta muutma.»

Pajula sõnul ei saa tekkida olukorda, et näiteks 21. keskkooli piirkonnas elavad lapsed sinna esimesse klassi konkursita ei pääse, sest tegemist on ikkagi piirkonnakooliga. Sama kehtib ka Gustaf Adolfi gümnaasiumi kohta.

Millal linnavalitsus lastele koolide määramise määruse vastu võtab, ei osanud Pajula ütelda.

Jürisaar kinnitas, et paljud lapsevanemad registreerivad enne lapse 1. klassi panemist rahvastikuregistris oma elukoha aadressi ringi, et saada võsuke just soovitud kooli. Tema sõnul suurenevad elukoha ümbervormistamised kesklinna koolide piirkondadesse lainetena ning arvud ulatuvad sadadesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles