Ametiühingud küsivad päästjatele valmivast eelarvest lisaraha

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigi- ja Omavalitsusasutuste Töötajate Ametiühingute Liit (ROTAL) esitas riigikogu rahanduskomisjonile ettepanekud 2011. aasta riigieelarve eelnõu teisele lugemisele, sealhulgas 20 miljoni krooni eraldamiseks selleks, et et saaks tasustatud täielikult päästjate 24-tunnine töövahetus.

Praegu makstakse päästjatele 22-tunnise vahetuse eest töötasu ning lisaks kahe valves oldud tunni eest 150 krooni kuus.

ROTALi juhatuse liige ja Ida-Eesti päästekeskuse Kunda päästekomando pealik Heldur Lahne sõnul leevendaks sellise raha eraldamine oluliselt päästjate palgaprobleeme.

«See oleks meestele tugev motivatsioon, graafikud hakkaksid taas normaalselt toimima ja taastuks enam vähem olukord, mis oli enne palgakärpeid,» kinnitas Lahne.

Lahne sõnul teevad päästjad praegu kuus kaheksa 24-tunnist vahetust, mida arvestatakse, 22-tunnisena. Terve ööpäeva tasustamise tagasi toomine tooks tema sõnul hinnanguliselt ligi tuhandekroonise palgatõusu.

Päästeameti peadirektori asetäitja Ain Karafini sõnul ei ole kahtlustki, et juhul, kui päästevaldkond peaks saama eelarvest lisaraha, tuleks seda kasutada palkade tõstmiseks.

Ta juhtis thelepanu asjaolule, et päästjate palk on viimase kahe aastaga langenud ligi viiendiku võrra ja seda on rohkem, kui paljudes teistes valdkondades.

Siseministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Anne-Maarja Olei sõnul on igasugune lisaraha sisejulgeoleku valdkonnale teretulnud, kuid ROTALi ettepaneku läbiminek eelarvekõnelustel pole kindel.

«Nagu ka eelnevatel läbirääkimistel, arutatakse ettepanekuid esmalt ühise laua taga,» kinnitas Olei.

2008. aastast kaotati päästekomandodes ära 24-tunniste valvekordadega töögraafik ja asendati see 12-tunniste tööpäevadega. Päästjad leidsid toona, et  12-tunniste valvekordadega jooksev graafik ei ole sobilik päästetöötaja teenistuse valmisoleku sujuvaks tagamiseks ning päästetööde tegemiseks ja pereelu korraldusele.

Möödunud aasta suvel läbiräääkimistelaua taga olnud siseministeerium ja päästjaid esindanud ametiühing vaidlesid palgakärpe üle teadmisega, et kui kokkuleppele ei jõuta, ootab ligi 200 päästjat koondamine. Läbirääkimiste tulemusena kärbiti siis päästjate palka 8 protsendi võrra. Samuti ei läinud läbi ettepanek 24-tunnised vahetused taastada.

Aasta lõpus jätkunud läbirääkimiste tulemusena ei suudetud enam vältida koondamisi ning tänavu kevadel kaotas töö ligi 40 päästeameti töötajat. Samas oli siseministeerium nõus taastama 24-tunnised vahetused.

Siseministri ja ROTALi vahel aasta alguses sõlmitud leping näeb ette, et 40-tunnise töönädala puhul on minimaalne astmepalk politseiametnikul 8280 krooni, I grupi komando päästjal 6900 krooni, II grupi komando päästjal 8280 krooni ning III grupi komando päästjal 9200 krooni kuus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles