Seitse kooli jätsid murepoisi ukse taha

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
16-aastane noormees pidi 9 kooli uksi kulutama, enne kui ühte õppima pääses.
16-aastane noormees pidi 9 kooli uksi kulutama, enne kui ühte õppima pääses. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Lääne-Virumaalt Tallinnasse kolinud 16-aastane noormees soovis Tallinna kooli 9. klassi õppima asuda, kuid kehvade hinnete ja käitumisraskuste tõttu tõrjusid seitse kooli ta ukse taha.

«Seda saagat võib iseloomustada sõnaga «alandus». Inimesel on kohustus põhiharidus omandada, aga tal ei võimaldata seda. Põhikooli 9. klassi sissesaamine on sama raske kui kuskile kõrgkooli minek,» on poisi ema Annika (täisnimi on toimetusele teada) nördinud.

Varem õppis noormees Lääne-Virumaal, kuid seal läks olukord pingeliseks ning vanemad otsustasid puhtalt lehelt alustada ning poisi teise keskkonda tuua. «Tahtsime talle uue võimaluse anda,» märkis Annika. Ta tunnistab, et poisiga on muresid olnud: «Eelmises koolis ei saanud ta tunnis vaikselt istutud. Tekkis võimalus, et ta visatakse koolist välja, kui ta 17 saab. Ta on raskem laps ja natuke erinev laps.»

Uus võimalus pidi tekkima Tallinnas, kus poisi ema suve jooksul kokku üheksasse kooli avaldused saatis. Seitse kooli andsid poisi vastuvõtmisele eitava vastuse, kaks kooli soovitasid augustis uuesti ühendust võtta.

Nende seitsme kooli seas oli ka kaks piirkonnakooli, millest ühes ei olnud vabu kohti ning teisest soovitati noormehel ametikooli minna. Eelnevalt oli direktor soovinud noormehega kohtuda ja vestelda, kuid pärast kohtumist anti siiski eitav vastus.

«Peamine koolide põhjendus oli see, et lapsel on hinded ja käitumine halvad ja ta ei saa  9. klassis hakkama. Väga halb kogemus oli ühe kooliga, kus mulle öeldi, et mu laps ei kõlba kuskile ja veel vähem nende kooli,» rääkis Annika. Lõpuks võttis ta ühendust haridusametiga, kes organiseeris poisile kooli.

Praegu käib noormees ühes oma piirkonnakooli 9. klassis ning tema hinded on veidi paranenud: «Õpetajaga olen nüüd rääkinud ja õpetaja ütles, et tundi ta ei sega. Ta küll ei oska teinekord kaasa teha, aga asi on paremuse poole läinud.» Enne kooli astumist käis noormees veel kooli direktori jutul, kes palus tal kirjutada lubaduse korralikult käituma hakata. Annika sõnul tundis ta selle kooli direktori poolt lõpuks ometi normaalset suhtumist. Ka poeg oli rõõmus, et kool ta viimaks vastu võttis. «Ta ütles, et nii hea on, kui antakse teine võimalus. Hea on otsast alata,» ütles Annika. Tulevikus tahab poiss ehitust õppida.

Poisi ema pani kogu loo juures imestama see, et nii paljud koolid ei tahtnud lapsele uut võimalust anda: «Teda ei võeta vastu nii nagu ta on, talle ei anta võimalust. Igalt poolt lükatakse teda minema ja tulemus on see, et meil on järjekordne pätt.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles