Pereõed tahavad ligipääsu ravimiinfole

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid
Ravimid Foto: Toomas Huik

Oktoobris jõustuv pereõdedele retseptiõiguse kehtestamine toob kaasa kurioosse olukorra, kus pereõde võib ravimeid välja kirjutada, kuid neil puudub ligipääs ravimiinfole.

Retseptiõiguse rakendamine igapäevatöös nõuab eelkõige ravimiinfo kättesaadavust, aga tänane ravimiseadus keelab pereõdedele ravimiinfo ja reklaamide edastamise võimaluse, märgib pereõdede ühing sotsiaalministeeriumile ja ravimiametile esmaspäeval saadetud pöördumises.

«Tulemuseks on juba aastaid kestnud kurioosne olukord, kus pereõde täidab perearstipraksises küll nõustaja funktsiooni, mille hulka kuulub ka ravimitealane nõustamine, kuid retseptiravimite kohta infot ise omada ei tohi», kirjutas ühing.

Ühtlasi tähendab selline praktilisele elule mittevastav nõue, et pereõed ei saa ka osaleda täiendkoolitustel ja konverentsidel, kus räägitakse retseptiravimitest, märgivad pereõed pöördumises. Retseptiravimite infomaterjalid ja reklaam on täna lubatud isegi apteekritele, kuigi tervishoiukorralduses on patsiendi nõustamine esmatasandil üks põhilisi pereõe rolle.

Pereõdede ühing ootab sotsiaalministeeriumilt infot ja seadusandluse kokkuviimist tänapäevase tervishoiukorralduse ja nõuetega pereõe tööle. Ühing peab oluliseks, et ravimiinfo muutuks pereõdedele kättesaadavaks ning pereõdedele antakse õigus osaleda täiendkoolitustel ja konverentsidel, kus räägitakse retseptiravimitest.

Pereõdedele piiratud retseptiõiguse kehtestamine ja jõustamine seadusandlikul tasandil on olnud teemaks juba 2008. aastast. Määrus peaks jõustuma käesoleva aasta oktoobrist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles