Rootsi sõjaline missioon Afganistanis lõpeb 2014. aastal

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide liider Mona Sahlin, valitsusjuht Fredrik Reinfeldt ja Keskkonnapartei juht Peter Eriksson (paremal) tänasel pressikonverentsil.
Sotsiaaldemokraatide liider Mona Sahlin, valitsusjuht Fredrik Reinfeldt ja Keskkonnapartei juht Peter Eriksson (paremal) tänasel pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Rootsi valitsus, sotsiaaldemokraadid ja rohelised jõudsid üksmeelsele otsusele, et rootslaste sõjaline operatsioon Afganistanis lõpeb hiljemalt 2014. aastaks.

Peaminister Fredrik Reinfeldti sõnul jääb Rootsi sõdurite arv endiseks, ligi 500 sõdurit, kuni järgmise aasta lõpuni, vahendas The Local.

Sõduritele saadetakse aga täiendavat lahinguvarustust, muu hulgas ka üks meditsiinikopter.

Peaminister rääkis, et Rootsi eesmärgiks on loobuda järjest enam lahingutegevusest ja minna üle toetusaktsioonidele. Nii saaks aastaks 2014 anda vastutuse rahu turvamisest piirkonnas üle
Afganistani armeele. Rootsi jätkab tsiviilühiskonna toetamist muu hulgas arenduskoostöö vormis.

Seda, millal Rootsi sõdurite koju toomine täpselt algab, pole veel kokku lepitud.

Sotsiaaldemokraatide liider Mona Sahlin rääkis, et Rootsi täpsustab oma Afganistani-strateegiat ja võimalikku lahkumisgraafikut järgmisel suvel. Sõdurite ära toomine võiks alata 2012. aastal.

Rootsi parlament hääletab Afganistani-missiooni jätkumisest sel neljapäeval. Valitsuse ettepanek peaks saama enamuse toetuse.

Vasakpartei kokkuleppega ei nõustu ja esitab oma ettepanekud. Partei nõuab, et Rootsi alustaks Afganistanist lahkumist võimalikult kiiresti ehk järgmisel aastal ja oleks piirkonnast läinud aastaks 2013.

Enne septembris toimunud parlamendivalimisi jagasid vasakpoolsete seisukohta ka sotsiaaldemokraadid ja keskkonnapartei.

Afganistani-missioon läheb Rootsile maksma miljard Rootsi krooni ehk umbes 1,7 miljardit Eesti krooni. Lisaks on Rootsil seal tsiviilhankeid ja arendusabiprojekte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles