Esitetendus: eriliselt tavalised inimesed Vabal Laval

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eriliselt tavalised inimesed.
Eriliselt tavalised inimesed. Foto: Marianne Karm

22. oktoobril esietendub Vaba Lava teatrikeskuses 2015/2016 hooaja kuraatoriprogrammi teine lavastus «Tõelised naised, tõelised mehed ja tõelised teised».

Seekord saavad lavalaudadel särada tavalised, kuid samas väga erilised inimesed meie keskelt.

Laval on meediauurija Merike, naisteajakirja tegevtoimetaja Anna-Liisa, drag queen Andrus, IT-valdkonnas töötav Helen ja loodusteaduste õpetaja Olev, kes räägivad oma isikliku loo. Vaata Hooandja videost, miks nad otsustasid lavastuses kaasa lüüa. 

Lavastaja Tiina Söödi soov on anda sõna võimalikult erineva taustaga inimestele, et näha ja ka publikule näidata, kui erinevalt soolise ebavõrdsuse temaatika inimesi puudutab. Laval on inimesed meie keskelt ja igaühel neist on rääkida oma lugu. «Kõik osalejad leidsime avaliku castingu teel, mis näitab, et see teema on paljudele oluline ja inimesed soovivad oma kogemusi jagada. Intervjuude põhjal oleme kokku pannud lavastuse, kus kõik viis osalejat saavad avalikult oma lood ära rääkida. Olen kindel, et iga vaataja leiab sealt äratundmist ka enda elust,» rääkis Sööt. «Kui näitleja tuleb lavale, siis ta teab väga selgelt, mida seal teha, kuidas olla ja kuidas käituda. Kui aga laval on  tavalised inimesed, siis muutub lavastus intiimsemaks, vahetumaks ja publikust saab justkui osaleja, mitte kõrvaltvaataja,» selgitab Sööt.

Lavastuses «Tõelised naised, tõelised mehed ja tõelised teised» näeb vaataja, kuidas tema hüpoteetiline naaber, töökaaslane, sõber või sugulane tundlikku teemat puudutab. Meil kõigil on lähiringkonnas keegi, kes on soolist ebavõrdsust tajunud. Võib-olla oled see sina ise? Või on see sinu vend või õde? «Soolise ebavõrdsuse teema on paljude jaoks pseudoprobleem, kuigi tegelikult see puudutab kõiki ühiskonnaliikmeid. Kindlasti ei keskendu me vaid mingile väikesele grupile, oleme kaasanud osalejaid eri soost, vanusest ja elualadelt,» sõnas Sööt. Samas aga ei takerduta lavastuses vaid probleemidesse. «See, kuidas osalejad oma lugu jagavad, on liigutav ja samas väga lõbus. Ka traagilisi isiklikke sündmusi avatakse läbi huumori. Usun, et lavalt tulev aus energia haarab ka publiku kaasa,» rääkis Sööt.

Tiina Sööt (s 1986) tegutseb etenduskunstide, performance’i, koreograafia ja visuaalsete kunstide alal. Sööt on õppinud ökoloogiat ja teatriteadust Tartu Ülikoolis, tegevuskunsti Eesti Kunstiakadeemias ja performatiivseid kunste Viini Vabade Kunstide Akadeemias. Alates 2012. aastast töötab Sööt koos austria kunstniku Dorothea Zeyringeriga nime all „Sööt/Zeyringer“. Lisaks teeb Tiina koostööd Rumeenia uusmeedia kunstniku Ioan Cerneiga ning oma õe, performance‘i-kunstniku Mai Söödiga. Tiina Sööt on valitud Vaba Lava 2015/16 hooaja programmi, et toetada alustava kunstniku järgmist sammu tema loometeel.

Dokumentaallavastus «Tõelised naised, tõelised mehed ja tõelised teised» on Vaba Lava 2015/2016 hooaja kuraatorprogrammi teine lavastus.

Käesoleva hooaja kuraatoriprogrammi on kokku pannud rahvusvaheline etenduskunstide ekspert Thomas Frank Austriast ning teatriuurija ja -kriitik Madli Pesti, kes valisid avalikule ideekonkursile laekunud 244 projekti hulgast välja üheksa lavastust, koondades need pealkirja alla «Tavalised inimesed: alastusest enam».

Etendused toimuvad 22.–24. oktoobril ja 9.–10. novembril Vaba Lava Starmani teatrikeskuses. Etendused algavad kell 19, piletid on müügil Piletilevis.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles