Riigikogu kiitis heaks: lennuliikluse raadiosides jääb ka edaspidi kasutusele eesti keel

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennujuhtimiskeskus Tallinna lennujaamas.
Lennujuhtimiskeskus Tallinna lennujaamas. Foto: Toomas Huik

Riigikogu kiitis täna heaks lennundusseaduse muudatuse, mis lubab edaspidigi lennuliikluses omavahelise suhtluskeelena eesti keelt kasutada.

Riigikogu kiitis valitsuse algatatud lennundusseaduse ning lennundusseaduse ja riigilõivuseaduse muutmise seaduse muutmise seaduse heaks 57 poolthäälega, vastu oli seitse ja erapooletuks jäid kaks riigikogu liiget.

Seadusega kehtestatakse üldreegel, et raadioside on tagatud nii eesti kui ka inglise keeles, kuid Tallinna lennuinfopiirkonnas üle 9,5 km kõrgusel lennates kasutatakse ainult inglise keelt. Eestikeelne raadioside puudutab umbes 20 erapilooti, kes nii kõrgel ei lenda.

Kommertslendudele kehtib Euroopa Liidu õigusest tulenev ingliskeelse raadioside nõue.

Säilitades üldreeglina kohustuse tagada raadioside Eesti õhuruumis eesti või inglise keeles, tagatakse eesti keele säilimine Eesti lennunduses.

Jaanuari lõpus läbis riigikogus kolmanda lugemise lennundusseaduse muutmise eelnõu, mis kaotas õhuruumi raadiosidest eesti keele. See saadeti presidendile, kes kuulutas seaduse välja. Eesti Liinilendurite Assotsiatsioon (ELA) ei toetanud eestikeelse raadioside kaotamist Eesti õhuruumis ning pöördus sestap presidendi poole palvega riigikogus 28. jaanuaril vastu võetud lennundusseaduse ja riigilõivuseaduse muutmise seadust mitte välja kuulutada.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) ametnikud polnud kõikide osaliste hinnangut küsinud, ning kiiruga hakati uut eelnõu koostama. Ministeerium lubas võimalikult kiiresti probleemi lahendada ning uued muudatused ära teha. President vabandas pilootide ees ministeeriumi ebaõnnestunud teavitustöö pärast.

Loe veel:

Lisaks täpsustab täna heaks kiidetud seadus regulatsiooni, mis annab õiguse vabastada julgestuskontrollist Eestis ametlikult visiidil viibivad kõrged külalised. See hõlbustab välisuhtlust välisriikide ja rahvusvaheliste organisatsioonidega ning tagab riigi kõrgetele esindajatele piiranguteta välissuhtluse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles