Ainuüksi ühes pataljonis põrus narkokontrollis 76 ajateenijat

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkokontroll Kuperjanovi pataljonis 28. septembril.
Narkokontroll Kuperjanovi pataljonis 28. septembril. Foto: Tairo Lutter

Hiljuti Kagu-Eestisse saabunud värske sats ajateenijaid sai kaela otsekui külma duši, kui narkokoer nende kotte nuuskima asus. Nagu hiljem selgus, siis põhjendatult, sest kunagi varem ei ole kaitseväes niivõrd palju narkootikumidega patustajaid tabatud.

Septembri lõpus jõudis Võrru Kuperjanovi jalaväepataljoni mitu bussitäit noormehi, kelle ülesandeks on järgmised kaheksa kuud Eesti riiki teenida. Kahel päeval saabus Taara linnakusse 424 kutsealust, kellest 200 pidi kohe läbima ka pistelise narkokontrolli.

Kontroll ise on lihtne: kõigepealt palutakse noortel ise üles tunnistada, kas keegi on hiljuti uimasteid pruukinud, seejärel valivad politseinikud koos narkokoerte abiga rivist välja need, kes peavad lisaks uriiniproovi andma.

Seekordne kontroll andis jahmatava tulemuse: narkootilise aine tarvitamise jälgi oli 200st kontrollitud ajateenijast tervelt 76-l. Enamik neist, umbes 90 protsenti oli hiljuti tarvitanud kanepit. Leiti ka amfetamiiniga patustamise jälgi.

Sellist kontrolli on ajateenijate seas tehtud juba viimased 15 aastat ning kaitseväe kinnitusel ei ole nii suurt tarvitajate hulka varem esinenud. Võrdluseks, 2008. aastal plahvatas tõeline uudispomm, kui narkokontrollis põrus seekordsest «tulemusest» kolm korda vähem, 26 ajateenijat.

Viimase kolme aasta jooksul on ajateenistusse läinud umbes 9000 inimest ja kiirtest on narkootikumide tarvitamise kohta näidanud positiivset tulemust nende aastate jooksul kokku ligi 145 väeossa saabunul.

«Selliseid kontrolle oleme teinud juba aastaid ning teenistusse tulevad noored peavad endale teadvustama, et Eesti Vabariigis on keelatud ainete tarvitamine keelatud ja seadused kehtivad kõigile,» sõnas Kuperjanovi jalaväepataljoni ülem kolonelleitnant Hando Tõevere.

«Lisaks on kaitseväeteenistus ja rahuaegne väljaõpe seotud paljude kõrgendatud riskidega tegevustega, näiteks laskeharjutused, mille tõttu ei saa lubada, et kaitseväelased on teenistuses keelatud ainete mõju all,» märkis ta.

Kõiges selles ei ole aga üldse midagi nii eriskummalist. Lõuna prefektuuri narkokuritegude talituse juhi Kristjan Tommingase sõnul peegeldab tarvitajate hüppeline kasv kutsealuste hulgas muutust kogu meie ühiskonnas. «Viimaste aastate propageerimised kanepi legaliseerimise ja kõige muu osas annavad noortele väga valesid ettekujutusi,» ütles ta.

Samuti mängib oma rolli see, et narkootikumide ostmine on internetikaubanduse võidukäigu tõttu oluliselt lihtsamaks muutunud. «Selleks, et tellida endale koju näiteks mõni gramm amfetamiini, kanepit või uusi sünteetilisi narkootikume, ei pea diilerit tundma,» märkis Tommingas.

Kõige «popimad» –  kanep ja amfetamiin – on noortele meestele kõige ahvatlevamad pelgalt ka seetõttu, et need on turuhinna poolest kõige odavamad. Kummagi gramm maksab umbes 20 eurot.

Seadust rikkunud kutsealuseid karistab politsei väärteomenetluse korras, mis tähendab, et kohustuslikust ajateenistusest nad vahelejäämise korral ei pääse. 

Loe lisaks:

Narkokontroll Taara linnakus 28. septembril. Foto: Tairo Lutter.
Narkokontroll Taara linnakus 28. septembril. Foto: Tairo Lutter. Foto: Tairo Lutter
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles