Euroopa tahab Türgi abi, aga tingimustega

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EL tahab, et Türgi takistaks migrantide ülemereminekut Kreekasse. Pildil täpselt seda marsruuti mööda tulnud naine üleeile Lesbose saarel.
EL tahab, et Türgi takistaks migrantide ülemereminekut Kreekasse. Pildil täpselt seda marsruuti mööda tulnud naine üleeile Lesbose saarel. Foto: SCANPIX

Eile Brüsselis alanud Euroopa Ülemkogu keskseks küsimuseks kujunes ootuspäraselt toimetulek rändekriisiga ning peatähelepanu all oli koostöö tugevdamine Türgiga, kes nõuab vastutuleku eest endale mitmesuguseid soodustusi. Lisaks arutasid ELi riigipead ja valitsusjuhid, kuidas tugevdada ELi välispiire.

Türgi puhul on küsimus, mida EL Ankaralt tahab ja mida vastu pakkuda saab. Brüssel on ühise – praegu alles mustandi vormis oleva – tegevuskava raames pakkunud Türgile kolme miljardi euro suurust toetust, kuid nõuab näiteks seda, et ELil võimaldataks samuti Türgi rannikul patrullida. Ka peaks Türgi tegevuskava järgi tegelema inimkaubitsejatega ja takistama migrante üle mere Kreekasse suundumast.  

Oluline punkt inimvoolu ohjeldamisel on ka mullu oktoobris ELi ja Türgi vahel sõlmitud ja praeguse kava järgi 2017. aastal jõustuv tagasivõtuleping, mis tähendab, et Türgi peab tagasi võtma ka Türgis registreeritud migrandid, mitte ainult türklasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles