Ilves: põgenikekriis võib jagada Euroopa taas idaks ja lääneks

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves ja Slovakkia riigipea Andrej Kiska.
President Toomas Hendrik Ilves ja Slovakkia riigipea Andrej Kiska. Foto: Viljo Pettinen / presidendi kantselei

President Toomas Hendrik Ilves ütles täna kohtumisel Eestisse riigivisiidile saabunud Slovakkia presidendi Andrej Kiskaga, et põgenikekriis võib tekitada lõhe ja jagada Euroopa riigid taas idaks ja lääneks.

«Olen mures, kuidas mõnede niinimetatud Ida-Euroopa riikide kõhklemine ühises põgenikekriisis tekitab uuesti lõhe Euroopas, jagades meid idaks ja lääneks. See taastoodab ebaõiglaseid stereotüüpe, mille vastu oleme alati võidelnud,» ütles Ilves.

Riigipea sõnul suudab Euroopa põgenikekriisiga vaid siis toime tulla, kui Euroopa Liit on ühtne ning paljuski on see Kesk- ja Ida-Euroopa vastutuse küsimus. Ta rõhutas, et  Euroopa Liit on olnud solidaarne uute liikmesriikide murede ja püüdlustega nii enne kui ka pärast liitumist.

«Nüüd on meie kord vastata samaga. Küsimus pole numbrites või kvootides, küsimus on põhimõttes – solidaarsuses, mis on üks Euroopa Liidu väärtusi,» lausus ta.

Ilvese sõnul on Euroopa Liidu arutelud keskendunud praegu sellele, kuidas peatada põgenike tulv ja kaitsta ühenduse välispiire. Riigipea sõnul on põgenikekriisi juures oluline arukas ja rahulik arutelu ning vältida tuleks inimeste hirmude ja ebakindluse populistlikku ärakasutamist

«Ometi just seda kahetsusväärselt teevadki Euroopas mitmed parteid,» lausus president.

Eesti ja Slovakkia riigipead pidasid vajalikuks, et Ukrainale kuuluks jätkuvalt Euroopa toetus ja tähelepanu. Kahe maa omavahelisi suhteid iseloomustas president Ilves väljendiga «pilvitu taevas» ning nimetas tähtsaks just Eesti ja Slovakkia IT-koostööd, avaldades heameelt, et riigivisiidil saadab president Kiskat üle 20 digi- ja tehnoloogiaettevõtjat.

Homme hommikul toimub teaduspargis Tehnopol Eesti ja Slovakkia riigipeade osalusel avalik arutelu, kus räägitakse meie kui väikeriikide võimalustest jõuda oma toodete ja teenustega üleilmsetele turgudele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles