Raha nõrgestab Virumaa valdade koostööd

Kristi Ehrlich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.vihula.ee

Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu (VIROL) liikmemaksu tõusuga seoses kerkis Vihula vallal küsimus, kas ei peaks liidust välja astuma, samu mõtteid mõlgutab ka Laekvere vald.


Viimasel Vihula vallavolikogu istungil arutlusel olnud Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu liikmemaksu tõus tõstatas küsimuse, kas Vihula vallal poleks targem liidust hoopis välja astuda ja igal aastal makstav raha valda investeerida, kirjutab Virumaa Teataja.

Vihula vallavanema Priit Pramanni sõnul on volikogu korra aastas väljaastumist arutanud.

«Me ei ole tõusuga eriti rahul. Liiga suured summad ja meiesugune vald saab sellest liiga vähe kasu,» põhjendas Pramann neid mõttekäike.

Tema kinnitusel on Vihula vald viimase nelja-viie aasta jooksul rahaliselt tagasi saanud umbes 40 000 krooni.

Seni on liidust välja astumise otsus tegemata jäänud lootuses, et ehk ükskord tuleb ka kasu.

«Väike lootus on seoses KOIT-kava otsustega, et sealt oodatud kasu tuleb,» selgitas vallavanem.

KOIT-kavast saadud raha oleks valla jaoks küllaltki oluline, see tahetakse investeerida Võsupere külakeskuse hoonesse.

Selle investeeringu tarvis taotleti KOIT-kava raha ka eelmises nimekirjas, paraku jäädi viimasel korral nimekirjas joone alla ja rahast ilma.

VIROLi juhatuse esimees Toomas Väinaste ütles, et KOIT-kavade raha otsustamise õigus on maavalitsusel ja maavanemal, mitte liidul.

«Maavanem moodustas komisjoni, kuhu meilt kuulus üks liige, ja nemad otsustasid KOIT-kava raha jagamise,» rõhutas Väinaste ja täpsustas, et liit annab rahataotluse kohta vaid oma seisukoha KOIT-kava rahajaotuse aktsepteerimisel.

Liikmemaksust, mida iga omavalitsus igal aastal VIROLile maksab, rahastatakse ühisüritusi üle Lääne-Virumaa.

Pramann nentis, et Võsuperes ei ole ühiskondlikesse hoonetesse praktiliselt investeeritud.

«Aga Võsupere küla oma Palmse Metalli ja Palmse mõisaga on vallas kõige kiiremini arenev koht,» rõhutas ta.

Kui Vihula vald tõepoolest peaks tõsiselt kaaluma Lääne-Viru Omavalitsuste Liidust väljaastumist, jäetakse see Priit Pramanni sõnul volikogu järgmisele kooseisule 2009. aasta lõpul otsustada.

Ka Laekvere vald asub lähiajal VIROLisse kuulumist tõsiselt kaaluma, sest Laekvere vallavanema Aarne Laasi sõnul pole VIROL seni võtnud niisugust rolli nagu peaks.

«Kui VIROL aruandeid kirjutab, siis nende järgi tegevust justkui on, aga tulemit pole,» ütles Laas.

«Igaüks proovib tekki enda peale tirida, ühistegevust ei ole,» jätkas ta ja tundis suurimat muret ühiselt aetud vee- ja jäätmekäitlusprojekti ning KOIT-kava raha jagamise pärast, millest ühestki asja ei saanud.

Sarnaselt Vihula vallaga pole Laekvere vald nõus liikmemaksu tõstma.

«Ega ei ole öeldud, et keegi peaks seal liige olema,» ütles Väinaste.

Samas mainis ta ühiselt veetud suuri projekte, nagu vee- ja kanalisatsiooniprogramm, ja tuletas meelde praegu ühisel jõul aetavat jäätmekäitlusega seonduvat, millele viitas ka Lääne-Viru maavanem Urmas Tamm.

«On asju, mida on kasulikum ja targem koos teha. On asju, kus on mastaap tähtis, seepärast ongi tähtis omavalitsusel liitu kuuluda,» lausus maavanem.

Ka tema rõhutas omakorda, et omavalitsuse kuulumine liitu ja KOIT-kavade raha jaotamine pole omavahel seotud.

«Ega raha liidule anta, vaid omavalitsustele. Omavalitsus saab ikkagi raha taotleda,» ütles Tamm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles