Riigikogu moodustas Tallinna Sadama uurimiskomisjoni

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Sadam.
Tallinna Sadam. Foto: Alar Truu/Õhtuleht

Riigikogus läbis täna lõpphääletuse Tallinna Sadama uurimiskomisjoni moodustamise eelnõu.

Riigikogu ees kandis eelnõu ette juhtivkomisjoni liige Andres Anvelt (SDE), kes andis ülevaate, mida on põhiseaduskomisjon eelnõu täiustamiseks teinud. Seejärel andis protsessist täiendava ülevaate eelnõu üks algatajatest Jaanus Karilaid (KE). Teemal võtsid sõna ka Ken-Marti Vaher (IRL), Martin Helme (EKRE), Valdo Randpere (RE).

Eelnõule esitati kokku vaid üks muudatusettepanek, seda juhtivkomisjoni poolt. Eelnõu vastuvõtmise poolt hääletas 91 riigikogu liiget, erapooletuid ja vastuhääletanuid ei olnud.

Põhiseaduskomisjon toetas septembri lõpus üksmeelselt Tallinna Sadama korruptsioonijuhtumist ajendatud uurimiskomisjoni moodustamist. 52 saadiku poolt esitatud eelnõu läbis riigikogus esimese lugemise 29. septembril.Komisjoni liikmeteks nimetati Andres Anvelt, Jaanus Karilaid, Siim Kiisler, Henn Põlluaas, Valdo Randpere ja Artur Talvik. 

Eelnõu kohaselt analüüsib moodustatav komisjon riigifirmas juhtunut ning sõnastaks järeldused selle põhjuste ning seda soodustanud asjaolude kohta. Komisjon peaks eelnõu kohaselt esitama oma uurimistöö lõpparuande riigikogule ja avalikkusele hiljemalt 1. maiks 2016.

Vastavalt riigikogu kodu- ja töökorra seadusele on uurimiskomisjonil õigus kutsuda komisjoni ette isikuid ning nõuda oma ülesannete täitmiseks vajalikke andmeid ja dokumente. Kutsutu on kohustatud ilmuma, andma selgitusi ning vastama küsimustele. Seejuures on võimalik isikut mõjuva põhjuseta ilmumata jätmise, andmete või dokumentide esitamata jätmise või selgituste andmisest või küsimustele vastamisest keeldumise eest karistada rahatrahviga.

Augusti lõpus pidasid kaitsepolitseiameti töötajad altkäemaksu võtmises kahtlustatavatena kinni AS Tallinna Sadam juhatuse toonase esimehe Ain Kaljuranna ja toonase juhatuse liikme Allan Kiili. Mõlemat meest kahtlustatakse suures ulatuses altkäemaksu võtmises pikema aja jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles