Video: Eestisse tulev Vene armeeansambel ülistab Krimmi annekteerimist

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Detsembris Eestisse esinema tulev Vene relvajõudude Aleksandrovi nimelise laulu- ja tantsuansambli repertuaari kuulub muu hulgas Krimmi annekteerimist ja niinimetatud «rohelisi mehikesi» ülistav laul «Viisakad inimesed» («Vežlivõje ljudi»).

Venemaal nimetatakse Krimmi annekteerimise eel ootamatult tänavatele ilmunud eraldusmärkideta Vene sõdureid «viisakateks inimesteks». Eestis on nende jaoks läinud käibele väljend «rohelised mehikesed».

Väljend «viisakad inimesed» läks Venemaal käibele pärast seda, kui Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu vastas 2014. aasta aprillis ajakirjanike küsimustele eraldusmärkideta Vene sõdurite osalemise kohta Krimmi sündmustes.

«Mis puutub avaldustesse vene erivägede kasutamise kohta Ukraina sündmustes, siis saan selle kohta öelda vaid üht: raske on otsida musta kassi pimedas toas, eriti siis, kui teda seal pole,» lisades, et kassi otsimine on rumal tegevus, kui kass on «tark, julge ja viisakas».

Šoigu selgitas tänavu märtsis Venemaa telekanali Rossija 1 eetris olnud dokumentaalfilmis «Krimm – tagasi isamaale», et «viisakate inimeste» ilmumine oli sundkäik. Vastates küsimusele, kas väljend tekkis juhuslikult, rõhutas Šoigu, et «miski ei tule mitte millestki».

Siseministeeriumi asekantsleri Erkki Koorti sõnul uurivad Eesti ametkonnad võimalikke turvariske, mis võivad kaasneda Vene relvajõudude Aleksandrovi nimelise laulu- ja tantsuansambli esinemisega.

«Üldiselt on Eesti piisavalt tugev, et mitte lasta end hirmutada lauludest,» ütles siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Erkki Koort BNSile. «Kuid kuna antud Punaarmee kooriga võivad olla seotud erinevad muud provokatsioonid avalikule korrale, siis kahtlemata uuritakse kontsertidega kaasnevaid turvariske. Eesti riik kindlasti veel kujundab seisukoha selles küsimuses,» sõnas asekantsler.

Vene relvajõudude ansambel peaks esinema Eestis detsembri alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles