Ministeeriumini vaimuhädadega inimeste valimismured ei jõua

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalministeeriumi uksesilt.
Sotsiaalministeeriumi uksesilt. Foto: Toomas Huik.

Kuigi Eestis on patsientide esindusühingu väitel probleeme vaimsete häirete ja puuetega inimeste valimisõiguse elluviimisega, pole sotsiaalministeerium säärastest juhtumitest kuulnud.

Ministeeriumi teatel pole neile piiratud teovõimega isikute valimisõiguse rikkumise kohta siiani tähelepanekuid ega kaebusi esitatud.

Probleemi põhjuseks peab ministeerium ühiskonna vähest teadlikkust vaimse tervisega seotud teemadest, vaimuhäiretega inimestest ja nendega seotud müütidest. Ministeerium rõhutab, et puudega inimestel peab olema võimalik teistega võrdsetel alustel osaleda poliitilises ja avalikus elus, sealhulgas valimistel hääletada ja kandideerida.

Patsientide ühingu väitel arvavad kõrvalseisjad ja ka ametkonnad vahel ekslikult, et kui vaimse puudega või psüühikahäirega inimesel on piiratud teovõime, pole tal ka õigust valimistel kandideerida ega hääletada. Seetõttu ei saadeta taolistele isikutele vahel näiteks valijakaarte ega teavitata neid, et ka neil on ka õigus valida ja kandideerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles