Rahvaliitlane toetab pea kõiki valimisseaduse muutmise ideid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestimaa Rahvaliit.
Eestimaa Rahvaliit. Foto: .

Rahvaliidu volikogu liige Taivo Põrk ütles Postimees.ee’le, et mitmed sotsiaaldemokraadi Jaak Alliku ideed valimisseaduse muutmisest on tervitatavad ja tema oleks valmis ettepanekuid toetama.

Jaak Allik pakkus eilses Postimehes välja, et kaotada tuleks üleriiklikud valimisnimekirjad, suurendada tuleks valimisringkondade arvu, teha tuleks peibutuspartide tõrjet, künnis peaks 5 protsendi asemel olema 3 protsenti ning reklaamikulutustele tuleks määrata kindel piir.

Idee: kaotada üleriiklikud valimisnimekirjad ja lähtuda ainult ringkondade nimekirjadest.

Põrki hinnangul ei muudaks selline muutus eriti midagi, sest üleriikliku nimekirja esinumbrid paigutatakse ringkondade esinumbriteks.

«Kui erakonna häältesaak on piisavalt suur, tulevad peale esinumbrite ringkondadest riigikokku lihtsalt mõned teised kohatäitjad,» arvas ta.

Idee: valimisringkondade arvu suurendamine, et valijate kogus oleks võrdne (26 kolme- kuni kuuemandaadilist ringkonda valijate arvuga 25 000 - 50 000).

Seda ettepanekut peab Põrk tervitavaks, sest isikud peaksid olema esindatud võimalikult võrdselt.

Idee: nö peibutuspartide tõrje, et valituks osutunuil oleks kohustus esinduskogus tööle asuda ja sanktsioonid, kui ta loobub.

Peibutusparte selle ideega Põrki hinnangul ei tõrju, sest neil pole midagi nelja keskmise palga vastu.

«Küll hääletustel ikka keegi neile õige nupu kätte juhatab,» nentis ta.

Idee: künnis 5% asemel 3%.

Sellele ideele ei vaidle Põrk vastu.

Idee: kindel piir erakondade reklaamikulutustele.

«Pooldame,» nentis Põrk. «Sealjuures tuleks need kulud tasuda riigieelarvest erakondadele ettenähtud  toetussummadest.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles