Keskerakond: valimisseadus ei peaks saama osaks kampaaniast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna reklaam
Keskerakonna reklaam Foto: Peeter Langovits

Keskerakonna hinnangul ei maksaks sotsiaaldemokraadi Jaak Alliku välja pakutud mõtteid tähelepanuta jätta ning erakonnad võiksid vähemalt osasid neist kaaluda, kuid valimisseadus ei peaks saama osaks kampaanias.

Jaak Allik pakkus eilses Postimehes välja, et kaotada tuleks üleriiklikud valimisnimekirjad, suurendada tuleks valimisringkondade arvu, teha tuleks peibutuspartide tõrjet, künnis peaks 5 protsendi asemel olema 3 protsenti ning reklaamikulutustele tuleks määrata kindel piir.

Keskerakonna hinnangul tuleb üleriiklike valimisnimekirjade kaotamine ja lähtumine ainult ringkondade nimekirjadest siduda välja pakutud teise ideega, mis puudutab valimisringkondade arvu suurendamist.

Nende hinnangul on selge, et valimisringkondade arvu suurendamine muudab valimisprotsessi ja tulemuste väljaselgitamise keerulisemaks ning aeganõudvamaks. Samuti võib Keskerakonna arvates tekkida oht, et ringkondade jagamisel maakondade kaupa keskendutakse valimiskampaanias ja -lubadustes liialt kohalikele probleemidele.

«Loomulikult peab saadik esindama parlamendis ka seda ringkonda, kust teda valiti, kuid töös peab esikohal olema riigi üleüldine käekäik,» rõhutati vastuses. «Pole õige viia riigikogu valimisi kohalike valimiste tasandile.»

Keskerakonna avalduses tõsteti esile, et nad ei saa nõustuda Jaak Alliku üleskutsega, et valimisseadus peaks saama osaks valimiskampaanias. Erakonna hinnangul peaks siiski keskenduma programmilistele seisukohtadele majanduses, tööhõive, sotsiaal-, rahandus-, maksupoliitikas jne.

«Valimiskampaanias peab välja pakkuma ideid, kuidas Eestis valitsevaid probleeme lahendada,» selgitati omapoolset seisukohta.

Valimiste seadusi ja korraldust ei tohiks Keskerakonna hinnangul üldse nii tihti muuta. Keskerakonna peasekretär Priit Toobal tuletas meelde, kuidas tänased võimuparteid muutsid tema hinnangul Tallinna valimiskorda endale soodsamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles