Mikser: valimiskorra muutmine ei kuulu esmatähtsate teemade hulka

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser.
Sven Mikser. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser tõstis esile, et nad on juba mitut erakonnakaaslase Jaak Alliku ideed toetanud, kuid valimiskorra muutmise üle võib mõelda, samas see ei kuulu praegu esmatähtsate teemade hulka, millega riigikogu peaks tegelema.

Jaak Allik pakkus eilses Postimehes välja, et kaotada tuleks üleriiklikud valimisnimekirjad, suurendada tuleks valimisringkondade arvu, teha tuleks peibutuspartide tõrjet, künnis peaks 5 protsendi asemel olema 3 protsenti ning reklaamikulutustele tuleks määrata kindel piir.

Mikseri sõnul on sotsid toetanud ideed kaotada üleriiklikud valimisnimekirjad ja seada piir erakondade reklaamikulutustele. Nii on riigikogu menetluses praegugi 2009. aastal sotside, Rahvaliidu ja roheliste seaduseelnõu, kus valimisreklaami kulude ülempiiriks on seatud viis miljonit krooni.

«Praegu seisab nimetatud eelnõu põhiseaduskomisjonis,» nentis Mikser.

Tema hinnangul aitaks valimiskulutustele ülempiiri seadmine erakondade valimiskampaania aegset rahaga priiskamist kontrolli alla saada ja sellest ettepanekust oleks erakondade rahastamise läbipaistvamaks muutmise seisukohast kindlasti kasu.

«Kulude piiramine sunniks erakondi kampaanias loosunglikkuse asemel keskenduma rohkem argumenteeritud ja sisulisele väitlusele,» arvas Mikser.

Sotside uue juhi sõnul võib ülejäänud ettepanekute üle arutada, kuid Sotsiaaldemokraatlik Erakond ei ole nende suhtes seisukohta kujundanud.

«Valimiskorra muutmise üle võib mõelda, kuid see ei kuulu praegu esmatähtsate teemade hulka, millega riigikogu peaks tegelema,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles