Internet ajab Afganistanis juuri

Peeter Raudsik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebook.
Facebook. Foto: AFP/SCANPIX

Afganistanist jõuab Eestisse vähe infot, kuid kestva võitluse ja relvade täristamise kõrval on riiki tabanud veel üks buum. End õhkiva terroristi asemel käib jutt interneti ja sotsiaalmeedia võidukäigust. Sõjast räsitud Afganistani kosumises näevad paljud eksperdid suurt potentsiaali: 30-miljonilisest elanikkonnast üle poole moodustavad noored.

Internetikasutamise kasvust annavad aimu näiteks Kabuli tänavad. Nutitelefoni näppiv noormees on seal peaaegu sama tavaline kui Tallinnas. Afganistani presidendi kantselei IT-osakonna ülem Kawa Baha meenutab, et 2000. aastate algul oli Kabulis täpselt üks internetikohvik, kus tund arvutikasutamist maksis 50 dollarit. «Kuid juba toona lookles kohviku ukse taga pikk järjekord. Nüüdseks on olukord loomulikult täielikult muutunud,» märgib Baha, pidades silmas afgaanide internetilembust.

Praegu on Afganistanis viis suurt internetipakkujat. Riigi peamised keskused on ühendatud ühtsesse võrku valguskaablitega. Hinnadki on tänu konkurentsile ja tasapisi paranevale julgeolekuolukorrale alla läinud. Nutitelefonide populaarsust peegeldab eelmisel aastal tehtud küsitlus, mille järgi jälgivad afgaanid sotsiaalmeediat eeskätt just telefonist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles