Laasi: ma ei plaani riigikogust lahkuda

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Laasi
Lauri Laasi Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal teatas täna õhtul, et astub oma süüasjas reedel langetatava riigikohtu otsuse eel riigikogu liikme kohalt tagasi, Keskerakonda kuuluv riigikogu liige Lauri Laasi tagasi astuda ei kavatse.

«Ma ei plaani riigikogust lahkuda,» kinnitas Laasi Postimehele. «Ma ei näe selleks mingit põhjust,» lisas ta.

Riigikohus arutas 21. oktoobril Toobali ja riigikokku kuuluva keskerakondlase Lauri Laasi kaitsjate kaebust Tallinna ringkonnakohtu otsusele, millega mõisteti nad eraviisilises jälitustegevuses ja sõnumisaladuse rikkumises süüdi, ning langetab otsuse sel reedel.

Tallinna ringkonnakohus jättis märtsi lõpus muutmata Harju maakohtu mullu langetatud süüdimõistva otsuse Toobali, Laasi ja Keskerakonna suhtes. Harju maakohus mõistis eelmise aasta 17. oktoobril Toobalile eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamise eest üheksa kuu ja dokumendi võltsimise eest nelja kuu pikkuse tingimisi vangistuse. Liitkaristuseks määras kohus talle üheaastase tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga. Samades asjades, välja arvatud dokumendi võltsimises, süüdistatud Laasi karistuseks jäi üheksa kuud tingimisi vangistust kolmeaastase katseajaga.

Võõrale meilikontole sisenemise ning e-kirjadega tutvumise ja nende edastamise tõttu süüdistuse saanud Ivor Onksionile mõistis kohus 200 miinimumpäevamäära ehk 640 euro suuruse rahalise karistuse.

Keskerakonna tunnistas kohus süüdi selles, et Toobal võltsis erakonna peasekretäri ehk juhtivtöötaja ja pädeva isikuna erakonna kassa sissetuleku ordereid, võimaldamaks seadusevastaselt erakonna majandustegevusse kaasata teadmata päritoluga sularaha. Kohus määras Keskerakonnale rahalise karistuse 10 000 eurot.

Ringkonnakohus nõustus maakohtu otsuse resolutsiooniga, kuid lisas otsuse põhiosasse oma põhjendused.

Ringkonnakohus nõustus ka seisukohaga, et Toobal ja Laasi kallutasid 2011. aasta kevadel ja suvel mitme kuu jooksul Tallinna linnavolikogu sotside fraktsiooni nõunikku Ivor Onksioni koguma salaja andmeid Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja selle liikmete kohta. Seejuures kihutasid nad teda sisenema varjatult sotsiaaldemokraadi Hannes Rummi elektronpostkasti ja edastama neile postkastis olevate Rummile saadetud sõnumite sisu.

Ringkonnakohtu otsuse peale esitasid riigikohtule kassatsioonkaebuse nii Toobali, Laasi kui Keskerakonna kaitsjad.

Põhiseadus ja riigikogu liikme staatuse seadus näevad ette, et saadiku volitused lõpevad enne tähtaega, kui jõustub teda süüdi mõistev kohtuotsus. Kui muidu makstakse riigikogu liikmele volituste lõppemisel ühekordset, kuni kuue kuu palga suurust hüvitist, siis süüdimõistva kohtuotsuse jõustumisel parlamendist lahkunud liikmel sellele õigust ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles