10 uudist, mida võiksid teada: esmaspäev, 23. november

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pirje Tumm
  1. Erakoolid panustavad laste õnnetundele

    Nõmme erakooli 1. klassi õpilane Anette-Ly Mann. Foto: Tairo Lutter

    Reformierakondlase Jürgen Ligi juhitava haridus- ja teadusministeeriumi kava lõpetada riigi poolt erakoolide tegevuskulude rahastamine ning anda kohalikele omavalitsustele vabadus edaspidi tegevuskulusid ehk koolimajade igapäevaseid ülalpidamiskulusid tasuda või mitte on avanud hoopis suurema teema.

    OLULIST

    • Mida teab avalikkus erakoolidest? Kõige rohkem on end algusaastail afišeerinud Rocca al Mare kool – 2000. aastate algul endiste pankurite looduna võis see tollases ajas tõesti mõjuda rikaste eraasjana.

    • Erakoolid on olnud uute haridusideede katselavad. Neist on alguse saanud ning õppekavades ja üldhariduse toimimisel iseenesestmõistetavaks muutunud e-kool, arenguvestlused vanemate ja lastega, kujundav hindamine, integreeritud õpe ja palju muud.

    Kolme Eesti erakooli lugu loe postimees.ee-st

  2. Türgi video: kreeklased uputavad meelega põgenikealuseid?

    Kreeka rannavalvelaev ja süürlastest põgenikud. Foto: Scanpix

    Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika põgenikevool Euroopasse ei ole lakanud ka pärast paljusid uppumissurmasid ja Balkanil mitmel pool piiride sulgemist.

    OLULIST

    • Pardal olev rannavalveametnik hakkab mingisuguse pika ridva abil põgenikealust kõigutama ja eemale tõukama.

    • Türgi valitsuse teatel edastati see video ka Kreeka rannavalve juhtidele ning neilt nõuti sellise tegevuse lõpetamist.

    Paadipõgenike olukorrast loe postimees.ee-st

  3. Fotod ja video: islamiterrorismi toetamises süüdistatavad Eesti mehed astusid kohtu ette

    Terrorikuriteo rahastamise ja toetamise süüdistusega astusid kohtu ette Ramil Khalilov (25) ja Roman Manko (30), kelle kaitsepolitsei pidas kinni aprilli keskel Tallinnas ning prokuratuuri taotlusel ja kohtu loal nad vahistati.

    OLULIST

    • Kohtunik nõustus tänase istungi alguses ka kohtualuste palvega, mille kohaselt tehakse istungite ajal väikesed pausid, et Khalilov ja Manko saaksid oma usukombeid täita.

    • Nii saatis Sazanakov pilte nii endast kui enda tütrest Süürias, kusjuures mõlemad poseerisid automaatrelvaga. Lisaks kirjeldas ta oma arvukates kirjades, mis Süürias toimub ning palus võimalusel endale raha saata. Ta rääkis lahingutest ja pommitamisest.

    Kodukootud terroritoetajatest loe postimees.ee-st

  4. Vaata, millised on tänavused Eesti parimad söögikohad

    Gurmaanidel on Eestis lai valik heade söögikohtade vahel. Foto: Scanpix

    Eesti parimad söögikohad valisid välja 30 eksperti (12 Eestist ja 18 välismaalt). Iga kohta hinnatakse erinevatel aegadel mitu korda ja nii, et pooled hindajad on kodumaalt ja pooled mujalt. Hindajad külastavad söögikohti nende teadmata. Nad otsustavad ise, mida tellivad ning tasuvad ise ka arve.

    OLULIST

    • Eesti restoranide edetabeli moodustavad meistriklassi restoranid. 2015. aastal on Eestis üks rahvusvahelise meistriklassi ning viis kohaliku meistriklassi restorani. 

    • Eesti restoranielus oli tormiline aasta. Sündis mitu uut ja väga ambitsioonikat restorani. Ootamatult palju valdkonna olulisi tegijaid vahetas töökohta.  2015 oli Eestis 19 kõrgklassi restorani.

    Eelmise aasta parimaid restorane vaata postimees.ee-st

  5. Riigikontroll ei ole rahul valitsuse tööga majanduse arendamisel

    Riigikontrolör Alar Karis. Foto: Mihkel Maripuu

    Eesti majanduse kroonilised hädad on taandunud makromajanduslike näitajate positiivsuse varju, kuid mitte kadunud, kirjutab riigikontrolör Alar Karis Riigikontrolli aastaraportis.

    OLULIST

    • Üks sõlmküsimustest on Karise hinnangul seotud tööturu toimimise ja tootlikkusega rahvastiku kahanemise tingimustes.

    • Positiivseks peab Karis, et valitsuse tegevuskavva on siiski võetud paljud soovitused, mille Riigikontroll on viimasel paaril aastal teinud.

    Riigikontorlöri aastaraportist loe postimees.ee-st

  6. Eesti küberpätt pettis soomlastelt välja pool miljonit

    Soome politsei. Foto: facebook.com/Suomenpoliisi

    Kasutajatunnuseid ja paroole õngitsenud Eestist pärit arvutispetsialist Viljar Kivi pettis soomlastelt mullu välja pool miljonit eurot, millest politsei on suutnud tagasi saada vaid 200 000.

    OLULIST

    • 24aastane arvutispetsialist Kivi on Soomes juba varemgi pettuste eest karistada saanud, kui müüs aastatel 2011-2012 Soome oksjoniportaalis huuto.net koos kolme kaasosalisega olematut kaupa.

    • Osa raha eest ostsid Kivi ja tema kaasosalised virtuaalvaluutat bitcoine, osa mängis Kivi netikasiinodes lihtsalt maha.

    Eesti pätti seiklustest loe postimees.ee-st

  7. Norras tapeti Eesti kodanik, süüdistus on esitatud mitmele leedukale

    Norra politsei. Foto on illustreeriv. Foto: Scanpix

    Norras vahistati mitu Leedu kodanikku, keda kahtlustatakse Eesti kodanikule raskete kehavigastuste tekitamises, mille tagajärjel mees suri.

    OLULIST

    • Kella 2 ajal öösel ütles politsei esindaja väljaandele, et ohver suri vahetult pärast kiirabi ja politseinike kohalejõudmist.

    • Politsei esindaja sõnul on kõik kinnipeetud Leedu kodanikud, kuid palju neid on, ei soostunud ta täpsustama. Samuti ei avaldanud ta, kas kasutati ka relvi.

    Norra veretööst loe postimees.ee-st

  8. Ämaris asuvad liitlaste lennukid on nüüd nähtavad ka Google kaardil

    Liitlaste lennukid Ämari lennuväljal kaardirakenduses Google Maps. Foto: ekraanitõmmis

    Ämari lennuväljal asuvad liitlaste lennukid on nüüd nähtavad ka Google Mapsi uuendatud kaardil.

    OLULIST

    • Kaardirakenduses Google Maps on uuendatud fotot Ämari lennuväljast, kus on nüüd näha kümmet seisvat lennukit – kahte hävitajat Eurofighter Typhoon ja kaheksat ründelennukit A-10.

    • Õhuväe ülem kolonel Jaak Tarien kirjutas sotsiaalmeedias, et liitlased on Google kaardil nüüd Ämarisse põlistatud.

    Liitlaste lennukitest Ämari baasis loe postimees.ee-st

  9. Eesti sportlased võitsid 11 kuuga tiitlivõistlustel 149 medalit

    Eesti paarisaerulise neljapaadi võistkond. Foto: Joosep Martinson

    Eesti Olümpiakomitee (EOK) tunnustas tänasel pidulikul vastuvõtul 2015. a teisel poolaastal rahvusvahelistelt tiitlivõistlustelt medaleid võitnud sportlasi. Ühtekokku on Eesti sportlased täiskasvanute, juunioride ja noorte rahvusvahelistelt tiitlivõistlustelt tänavu võitnud 149 medalit.

    OLULIST

    • Eesti sportlased on aasta 11 kuuga kuuga võitnud täiskasvanute, noorte ja juunioride rahvusvahelistelt tiitlivõistlustelt 149 medalit 29 spordialalt (37 kuld-, 36 hõbe- ja 76 pronksmedalit).

    • Eestlased on edukad olnud  allveespordis, automudelispordis, castingus, jõutõstminses, kahevõistluses, karates, kergejõustikus, kickpoksis, kulturismis, laskespordis, laskesuusatamises, maadluses, males, mootorrattaspordis, mudellennunduses, orienteeruminses, piljardis, purjetamises, raadiospordis, sambos, sulgpallis, sumos, sõudmises, taekwondos (ITF), tantsuspordis, veemootorispordis, vehklemises, vibuspordis ja wushu´s.

    Eesti medalisportlastest loe postimees.ee-st

  10. Unusta Suur Pauk! Elu sai alguse hoopis Suurest Hingamisest

    Tsüanobakterid ehk sinivetikad. Foto: wikipedia.org

    Kanada ja USA teadlaste tehtud uuringu kohaselt sai elu Maal alguse 2,5 miljardit aastat tagasi madalates lompides mikroskoopilistest organismidest, kes hakkasid hapnikku tootma.

    OLULIST

    • Tegemist oli Maa jaoks tähtsa murdepunktiga, kuna kolme aatomiga hapnikumolekulid olid filtrid, mis hakkasid meie planeeti kaitsma kahjuliku ultraviolettkiirguse eest, andes sellega võimaluse mitmete elusorganismide tekkeks.

    • Iidsete veekogude ning neis leiduvate ainete ja organismijäänuste uurimine andis pildi, millises tempos hakkas Maal hapnik tekkima.

    Teooriast elu tekke kohta loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles