Koalitsioonipoliitikud kinnitavad Keskerakonna jäämist opositsiooni

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonnale uue esimehe valimine Tallinnas Tondiraba jäähallis.
Keskerakonnale uue esimehe valimine Tallinnas Tondiraba jäähallis. Foto: Liis Treimann

Kuigi mitte kõik ei eeldanud Keskerakonna kauaaegse esimehe Edgar Savisaare tagasivalimist, leiavad tänase kongressi tulemusi kommenteerinud koalitsioonierakondade poliitikud, et parteil on väga raske, kui mitte võimatu pääseda lähiajal opositsioonist välja.

Isamaa ja Res Publica Liidu aseesimees Kaia Iva ütles hilisõhtul Postimehele, et eeldas vastupidist tulemust ehk nappi edu Kadri Simsonile. «Samas, nähes, kui mõnitaval moel vahendeid valimata Kadri vastu töötati, siis ilmselt polegi üllatumiseks põhjust. Küll on aga päris suur üllatus erakonna aseesimeeste valik,» ütles ta Jaanus Karilaiu, Siret Kotka, Olga Ivanova ja Yana Toomi nimetamisele viidates.

Brüsselis Euroopa Liidu ja Türgi tippkohtumisel viibinud Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas ütles pärast Keskerakonna valimistulemuste selgumist, et tema meelest olid tulemused ootuspärased nagu ka see, et Edgar Savisaar rõhus oma kõnes Kremli jutupunktidele. «Täna sai veelgi selgemaks nii sügav veelahe Keskerakonna sees kui kuristik Keskerakonna ja teiste erakondade suhtumise vahel julgeolekuküsimustesse,» ütles ta Postimehele.

Rõivase erakonnakaaslane, riigikogu liige Eerik-Niiles Kross nentis, et Kadri Simson oleks täna peaaegu teinud Eesti poliitikas imet ja alanud oleks täiesti uus ajastu. «Kahju, et Keskerakonna fundamentaalkremlistumine jätkub. Ja uus katse tuleb tänasest veel palju raskem. Eesti poliitika ja ütleks, et isegi terve Eesti tuleviku jaoks on ülioluline Keskerakonna kriminaalsest hämarusest naasmine. Tegijatele pikka närvi, mis muud,» kirjutas ta suhtlusvõrgustikus Facebook, kus avaldas ühtlasi Simsonile kaastunnet.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatuse liige, riigikokku kuuluv Rainer Vakra tõi sotsiaalmeedias esile, et juhatuses on Savisaare toetajaid rohkem, ning ennustas Savisaare kättemaksu. «Nüüd saab peadelõikamisega alata. Tallinna TV salvestused välja ja suured plaanid Kadri sallidega toetajatest. Kurb. Aga stagnatsioon jätkub,» sõnas ta.

Savisaart nimetas ta oma kommentaaris Reformierakonna auesimeheks, viidates sellele, et täna valitud esimehe juhtimisel Keskerakond võimule ei pääse. «Eriti nukker uudis pealinna elanikele... Reformierakonna auesimees jätkab. Oravate programmi- ja kampaaniamured lahendatud,» kirjutas Vakra.

Samasse erakonda kuuluv riigikogu esimees Eiki Nestor märkis juba enne valimistulemuste selgumist Facebookis, et erakonda, kelle esimees on veendunud, et Ukrainas käib kodusõda, ei saa lasta mitte kunagi riiki juhtima.

Keskerakonna kongress valis täna erakonna esimeheks tagasi partei kauaaegse juhi Edgar Savisaare, kes edestas senist aseesimeest ja riigikogu fraktsiooni juhti Kadri Simsonit 55 häälega ehk häältega 541 : 486.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles