Ossinovski: Keskerakonnast värbamise kampaaniat me ei tee

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski
Jevgeni Ossinovski Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juht Jevgeni Ossinovski ütles, et sotsid värbamiskampaaniat Keskerakonnas pettunute seas tegema ei hakka, aga erakond võtab vastu kõik, kes jagavad nende seisukohti.

«Arvestades selle erakonna sisese kampaania ebavõrdsust ja valmimiskampaania taktikat, mida Savisaar ja tema meeskond kasutasid, on nii tasavägine tulemus üllatav ja näitab seda, et vähemasti pool Keskerakonna liikmetest ootab muutusi erakonna juhtimises. Erakonnal saab olema üsna tükk tegemist, et sellele soovile kuidagigi vastata ja erakonda ühtse meeskonnana edasi vedada,» arvas Ossinovski.

«Ma küll ei ole päris kindel, et uuenduse ootus, mida pool erakonnast on esindanud, et selleks oleks näiteks vastne aseesimeeste ring. Tõenäoliselt need muutused, mida oodatakse, on märksa teistsugusemad,» osutas Ossinovski.

Seda, kas Keskerakonnas on nüüd suuremaid muutusi ka oodata, ei osanud Ossinovski hinnata. «Selge on see, et vastuolu riigikogu fraktsiooni enamuse ja erakonna juhatuse enamuse vahel on selle hääletustulemusega süvenenud. Erakonna huvides oleks, kui Savisaar suudaks Kadri Simsoni meeksonnaga kuidagi ühiselt edasi minna, aga kas see osutub võimalikuks, sõltub sellest, millist taktikat hakkab Edgar Savisaar kasutama. Kui siin varasemat kogemust vaadata, siis tihti mindi nii-öelda teisitimõtlejate represseerimise teed, kas sedakorda tehakse sama või mitte, on nende otsustada,» arutles Ossinovski.

Tema hinnangul olnuks ka Kadri Simsonil esimeheks saades tükk tööd, et meeskonda liita ja ühtsena edasi minna.

Millised muutused oleks toonud aga Simsoni esimeheks Eesti poliitikasse? «Tõsi on see, et Savisaar oma viimaste avalduste ja eilse kõnega selgelt näitas, et opositsioonis olek riigi tasemel on temale sobilik lahendus. See oli ka põhilisi veelahkmeid Edgar Savisaare ja Kadri Simsoni visioonide vahel: kui Simson nägi, et Keskerakond peaks riigi tasemel mängima olulisemat rolli ja perspektiivis püüdma ka valitsuskoostöös osaleda, siis Edgar Savisaare üsna inetud solvangud kõikide teiste erakondade ja nende juhtide aadressil näitavad seda, et ta on opositsiooniga täitsa rahul, see sobib talle.»    

Ossinovski ütles, et ei ole pärast Keskerakonna kongressi Kadri Simsoniga rääkinud. Selle üle, kas sotsid võtaksid Kadri Simsoni soovi korral vastu oma erakonda, ei tahtnud Ossinovski spekuleerida. «Sotsiaaldemokraadid on alati tervitanud enda ridades inimesi, kes sotsiaaldemokraatlikke põhimõtteid ja väärtusi jagavad,» ütles ta vaid.

«Kui vaadata Kadri Simsoni üldisi poliitilisi seisukohti, siis eks sotsiaaldemokraatidel on märkimisväärseid kattumisi nendega. Aga kindlasti ei ole meie poliitiline strateegia, et hakkame järsku Keskerakonnast liikmeid enda erakonda ümber värbama. Seda me kindlasti ei tee,» lausus Ossinovski. 


Tsahkna: kas Keskerakond saab veel edasi minna?

IRLi esimees Margus Tsahkna nägi Keskerakonna eilse kongressi tulemust väga mustades värvides.

Foto: Marko Saarm / Sakala

«Küsimus on selles, kas see erakond saab edasi minna või mitte. Savisaar oma kõnes, mis valimistulemusega heaks kiideti, asetas ennast mitte väljapoole Eesti õigussüsteemi, vaid kogu Eesti riigi tulevikku,» leidis Tsahkna.

«Sisuliselt viskas ta prügikasti kõik selle, mille Eesti rahvas on 23 aasta jooksul saavutanud. Sellele saadi ju kongressil heakskiit. Ma lihtsalt ei näegi, kas mõnelgi eestimeelsel erakonnal on üldse mingit kokkupuutepunkti võimalik tekitada Keskerakonnaga,» oli ta väga pessimistlik.

See, et ka Simsoni leeril oli väga suur toetajaskond, ei näita Tsahkna hinnangul suurt midagi. «Ei tulnud seekord muutust... Kes seda oskab öelda, millal võiks tulla... Väga selge otsus oli ja ka Kadri Simson ütles, et aktsepteerib kongressi otsust,» märkis Tsahkna.

«Keskerakonna poliitika on see, mida tema esimees ütleb, et Keskerakonna poliitika on. Edgar Savisaare programmiline kõne ütles väga selgelt, et Keskerakond näeb, et Eesti on Putini pisike satelliitriik. See oli väga selge sõnum, mille kiitis heaks kongress. Ka Kadri Simson ütles, et ta kongressi otsust aktsepteerib,» lausus Tsahkna.

«Täna on selge, et isegi veel tugevamalt ja veel otsesemalt võttis Savisaar omaks Putini retoorika, kõik selle, mis puudutab Ukraina okupeerimist, kodusõda, suhtumist korruptsiooni – kõik need asjad, mis on IRLile vastuvõetamatud olnud. Pilt läks väga selgeks,» ütles ta.

Tsahkna ei ole veel Kadri Simsoniga pärast Keskerakonna kongressi rääkinud, kuid ütles, et kindlasti nad varsti kohtuvad, sest Eesti on nii väike ja poliitikud ikka suhtlevad omavahel.

Seda, kas mõni Keskerakonnas pettunu võiks nüüd IRLi uksele koputada ja nende erakonda astuda, ei hakanud Tsahkna ennustama. «Elu näitab, mis edasi saab. IRLil on väga selge maailmavaade, mis on hoopis teine pool, totaalselt teine erakond kui Keskerakond,» rõhutas Tsahkna.

«Kuid need, kes siiralt usuvad sellesse maailmavaatesse, on alati erakonda oodatud,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles