Võimuparteide juhid üritavad patiseisust üle saada

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Anvelt
Andres Anvelt Foto: Kristjan Teedema

Koalitsioonierakondade esimehed kohtuvad taas täna, et arutada Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) vastuseisu tõttu takerdunud Euroopa Kontrollikoja liikme nimetamist.

Eelmisel nädalal tekkinud patiseisu arutasid Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas, SDE esimees Jevgeni Ossinovski ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) juht Margus Tsahkna juba teisipäeval, kuid siis ei õnnestunud neil erimeelsusi lahendada.

Kuigi tervise- ja tööminister Ossinovski on IRLi kuuluva riigikogu liikme Juhan Partsi kandidatuuri toetamise otsesõnu välistanud, ei ole Reformierakonnas ja IRLis siiski maha maetud lootust, et sotsid astuvad sammu tagasi ja jäävad mingite kokkulepete korral Partsi esitamisega nõusse. Initsiatiivi oodatakse seejuures valitsusjuhilt.

Riigikogu SDE fraktsiooni esimees Andres Anvelt ütles aga, et tema järeleandmisteks võimalust ei näe. «Me oleme seda kõigis formaatides arutanud – nii juhatuses kui fraktsioonis – ja sealt ma küll erilist lootuskiirt ei näe, et me kuidagi hakkaksime oma senist otsust muutma,» lausus ta.

Sotsiaaldemokraadid on seisukohal, et IRLi kuuluv rahandusminister Sven Sester peab välja pakkuma uue kandidaadi, kes leitaks ühiselt ja väljastpoolt poliitikaringkondi. Ossinovski kavatseb tänasel kohtumisel mõne kandidaadi ka omalt poolt aruteluks välja pakkuda. Seni pole koalitsioonierakondade esindajad teistest võimalikest kandidaatidest rääkinud.

«Ega siin muud varianti ei saagi olla. Kontrollikoja koht tuleb ära täita, otsida ühine kandidaat ja sellest kriisist niimoodi väljuda,» ütles Anvelt, kes juhtis tähelepanu sellele, et kontrollikoja liikme kandidaat ega selle esitamine ei olnud koalitsioonilepingus kokku lepitud. Seetõttu on tema sõnul vaja kompromissi ehk kandidaati, kes sobib kõigile kolmele parteile.

Anvelt kinnitas, et sotsiaaldemokraadid on võimalikke kandidaate arutanud, kuid nende nimesid ei soostunud ta avalikustama. «Ma pigem jätaks selle Ossinovskile aruteluks teiste erakondade juhtidega. Nagu me teame, nimede väljatoomine meedias, enne kui neid tõsiselt võetakse, on nende tapmine,» ütles ta.

Mõned võimupoliitikud on aga viidanud valitsuse seadusele, mille järgi langetab valitsus otsused häälteenamusega, ning leidnud, et kuna tegu pole koalitsioonilepingu teema, vaid personaliotsusega, võiks Partsi Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadiks esitada ka sotsiaaldemokraatide toetuseta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles