Liisa Oviir kutsus üles näitama sallivust Eestis töötavate välismaalaste suhtes

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtlusminister Liisa Oviir
Ettevõtlusminister Liisa Oviir Foto: Mihkel Maripuu

Ettevõtlusminister Liisa Oviir (SDE) kutsus tänasel valitsuse pressikonverentsil seoses välisriikide kaubanduskodade valitsusele saadetud pöördumisega inimesi üles näitama rohkem sallivust meil töötavate välismaalaste suhtes, sest tegelikult oma loomult ei ole eestlased sallimatud.

Välisriikide kaubanduskojad Eestis kirjutasid valitsusele avaliku kirja, milles kutsuvad üles Eesti ühiskonnas esinevat sallimatuse probleemi lahendama, sest vastasel juhul ei taha edasipidi välismaa talent siia õppima ja tööle tulla.

Loe lähemalt siit: Välisriikide kaubanduskojad hoiatavad Eestit

Oviir rääkis valitsuse pressikonverentsil, et avaldusele on alla kirjutanud paljud organisatsioonid, kes pöördusid valitsuse poole Eestis üha kasvava sallimatuse ja diskrimineerimise tõttu.

«Need on need välisriikide kodanikud, kes siin Eestis ettevõtlusega tegelevad. Need inimesed, keda me suures osas oleme ise kutsunud Eestisse. Nemad tajuvad, et see kasvav sallimatus on neile niivõrd suureks probleemiks, et nad on teinud sellise pöördumise valitsusele,» rääkis minister.

«Minu mure ettevõtlusministrina on loomulikult see, et ettevõtluskeskkond peab olema maksimaalselt hea, parim võimalik selleks, et tuua siia juurde veelgi rohkem kvaliteetset tööjõudu. Avatud maailmas on paratamatu see, et väga head Eesti spetsialistid lähevad Eestist mujale töötama ja me loodame, et nad tulevad siia tagasi. Samamoodi me ootame tippspetsialiste Eestisse, et nad tuleksid ja tooksid oma uut teadmist. See on olnud valitsuse üks prioriteete, selleks on erinevad programmid ja erinevad meetmed,» rääkis Oviir.

Ettevõtlusminister tõi välja, et viimasel ajal on maailmas juhtunud selliseid sündmusi, mis on väga selgelt murendanud inimeste turvatunnet ja seda ära kasutades on olnud see hea pinnas teatud äärmuslikele inimestele sinna sisse külvata üsna valjuhäälselt sallimatust.

«Minu hinnangul ei ole eestlane oma loomult sallimatu. Seda on needsamad kaubanduskojad vestlustes ka väljendanud,» märkis Oviir. «Eestlane ongi pigem töökas ja vaikne, hästi heatahtlik ja viisakas.»

Ent väike hulk inimesi on näidanud Eestit teisest küljest ja kuna ülejäänud pole valjuhäälselt selle vastu sõna võtnud, et need on äärmused ja tegelikult oleme ikka samasugused, siis on Oviiri sõnul tekkinud mulje, et Eesti on muutunud suletuks, sallimatuks ja diskrimineerivaks riigiks.

«Eesti majanduse tervis ei ole täna kaugeltki nii tugev, et võiksime muretult mängida sõnade ja tegudega. Need teod ja sõnad mõjutavad ka meie majanduse tervist,» nentis Oviir. «See on see koht, kus tegelikult iga Eesti inimene saab kaasa aidata, avaldades sallivat, viisakat ja sõbralikku suhtumist inimestesse, kes elavad Eestis, kes panustavad meie majandusse ja annavad juurde väärtust meie keskkonnale,» lisas minister.

Oviir kutsus üles olema mõistlikud ega andma ka liiga palju meediaruumi väga äärmuslikule ja negatiivsele. «Toome välja rohkem ka seda poolt, et eestlane on töökas, salliv, viisakas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles