10 uudist, mida võiksid teada: esmaspäev, 7. detsember

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Tormiblogi: Eesti tugevaimale detsembritormile jäi seekordne tuul alla

    Tormine ilm Tallinnas. Foto: Eero Vabamägi

    Nädalavahetusel möllas üle Eesti suur torm, mis murdis puid ja lennutas katuseid.

    OLULIST

    • Tuuline nädalalõpp tõi päästjatele üle Eesti kokku 465 väljakutset, kõige tugevam tuul puhus laupäeval Sõrves, kus tuuleiilid küündisid 30,6 m/s.

    • Tormi tipphetkel oli üle Eesti elektrita enam kui 10 000 majapidamist.

    Postimehe pidevalt uuenevat tormiblogi loe postimees.ee-st

  2. Euribor tõusis järsult

    Euro. Foto: Urmas Luiks / Pärnu Postimees

    Kuue kuu Euribor tõusis reedel ehk päev pärast Euroopa Keskpanga rahamahu-poliitika paketi (QE) laiendamist 0,021 protsendi võrra -0,030 protsendini.

    OLULIST

    • EKP nõukogu langetas 2014. aasta 4. septembril hoiustamise püsivõimaluse intressimäära ajalooliselt madalaimale tasemele -0,2 protsendile, vahendab BNS.

    • Märtsi alguses teatas EKP, et alustab avaliku sektori võlakirjade kokkuostuprogrammi, mis võib mõjutada ka Euribori.

    Eurobori liikumisest loe postimees.ee-st

  3. President Ilves kihlus

    Toomas Henrik Ilves kihlus novembris Ieva Kupcega. Pildil on Kupcel sõrmes kihlasõrmus. Foto: Sander Ilvest

    President Toomas Hendrik Ilves kihlus presidendi kantselei kinnitusel Ieva Kupcega.

    OLULIST

    • «Toomas Hendrik Ilves ja Ieva Kupce kihlusid novembri keskpaigas. See oli nende isiklik otsus ega ole seotud Toomas Hendrik Ilvese kui vabariigi presidendi ametiülesannetega,» kinnitas presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam. 

    • Küsimuse peale, kas Kupce võiks olla presidendi kõrval ka vabariigi aastapäeva vastuvõtul, soovitas Sildam mitte tõtata sündmustest ette. 

    Presidendi kihaltust loe postimees.ee-st

  4. Läti valitsus astub tagasi

    Laimdota Straujuma Foto: AFP/Scanpix

    Läti peaminister Laimdota Straujuma teatas täna hommikul tagasiastumisest.

    OLULIST

    • Straujuma teatas tagasiastumisest pärast kohtumist president Raimonds Vējonisega. Uudisteportaali Mixnews teatel polnud tegu plaanitud kohtumisega.

    • Straujuma otsus tagasi astuda oli oodatud, sõnas politoloog Andres Kasekamp ning lisas, et ilmselt ei ole valitsusevahetuse taga uue võimuliidu moodustamise kava.

    Võimuvaakumist Läti valitsuses loe postimees.ee-st

  5. Rail Balticu eest peab Eesti maksma 197–574 miljonit eurot

    Rail Baltic. Foto: eskiis

    Kuigi Rail Balticu maksumus ja ka Eesti omafinantseering on ajas pidevalt täpsustuv, peaks majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) praeguste andmete kohaselt raudteeprojekti Eesti osa kogumaksumus olema käibemaksuta 1,31 miljardit eurot, millest omaosalus moodustaks 197–574 miljonit eurot.

    OLULIST

    • Projekti Eesti osa ehituse kogumaksumusele võib Michali sõnul põhimõtteliselt kohaldada erinevaid võimalikke Euroopa Liidu (EL) abimäärasid, mille alusel on ka ELi toetuse võimalik suurus varieeruv.

    • Ministri sõnul on Eesti eesmärgiks kindlasti kasutada võimalikult palju EL vahendeid ning iga märkimisväärne lisanduv ajakulu projektis vähendab võimalusi ELi vahendeid taotleda.

    Rail Balticu maksumusest loe postimees.ee-st

  6. Obama: me hävitame Islamiriigi

    USA president Barack Obama telepöördumises. Foto: Scanpix

    USA president Barack Obama lubas pühapäeval telepöördumises rahvale purustada sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS), nimetades selle võitlejaid «kõrilõikajateks ja tapjateks».

    OLULIST

    • «Me hävitame ISIL-i ja iga teise organisatsiooni, mis püüab meile kahju teha,» ütles Obama Valgest Majast tehtud ülekandes, kasutades IS-i teist nimekuju.

    • Obama kutsus kongressi andma uued volitused sõjaliseks tegevuseks IS-i vastu Iraagis ja Süürias ning karmistama relvamüügi kontrolli.

    Obama terrorikõnest loe postimees.ee-st

  7. IAEA: terroristid võivad üritada hankida tuumamaterjali

    Islamiriigi võitlejad. Foto: Scanpix

    ÜRO tuumaagentuuri juht hoiatas täna, et terroristid võivad üritada hankida räpaste pommide valmistamiseks radioaktiivset materjali.

    OLULIST

    • Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) peadirektor Yukiya Amano ütles, et kõik riigid peaksid kindlustama materjali, mida äärmuslased võiksid pommide valmistamiseks kasutada.

    • «Tuumaohutus on pikaajaline ja reaalne probleem. Kõigis riikides, kus tuumamaterjal võib olla terroristidele kättesaadav, eksisteerib reaalne oht,» ütles Amano Filipiinidel tuumaenergia konverentsil.

    Terroristide püüetest tuumamaterjali hankida loe postimees.ee-st

  8. Matemaatikaõpet ähvardab uus kannapööre

    Gümnaasiumimatemaatika õpetamine seisab haridusministeeriumi soovil taas kord teelahkmel: kui suures mahus oleks seda vaja, et õpilaste koormus poleks liialt suur, ent kuidas õpetada keeruline matemaatikakeel nii selgeks, et tagada tehnikaerialade ja loodusteaduste õppimiseks vajalikud teadmised? Foto: Margus Ansu

    Ehkki vaid viis sügist tagasi muutus Eesti gümnaasiumites matemaatikaõpe kardinaalselt, küpseb ministeeriumis plaan lüüa laia ja kitsa matemaatika õpetamine taas kokku ja loota gümnasistide huvile ise matemaatikat süvendatult lisaks õppida.

    OLULIST

    • Ehkki uus kursuste süsteem pole saanud veel piisavalt settida ning kitsa ja laia matemaatika eksameid on korraldatud vaid kahel viimasel aastal, on ministeerium võtnud suuna analüüsida, kas ja kuidas tuleks õpet muuta ning ehk ka kursused taas kokku lüüa.

    • Matemaatika õpetamise probleem jõuab lõpuks otsaga välja Eesti ülikoolidesse.

    Probleemidest matemaatika õpetamisel loe postimees.ee-st

  9. FBI arvates oli Blatter seotud 100 miljoni dollari suuruse altkäemaksu võtmisega

    Sepp Blatter on seni kõik temale suunatud süüdistused tagasi lükanud. Foto: Scanpix

    BBC teatel on FIFA skandaali uuriv FBI keskendunud FIFA presidendi Sepp Blatteri rollile 100 miljoni dollari suuruses altkäemaksuskandaalis.

    OLULIST

    • Spordimarketingi ettevõte ISL maksis endistele FIFA ametnikele, kelle seas olid FIFA ekspresident Joao Havelange ja tippametnik Ricardo Teixeira, kokku just nii suure summa.

    • Vastutasuks sai ISL 1990ndatel aastatel tulusad telelepingud ja kommertsõigused. Blatter on kinnitanud, et polnud altkäemaksust teadlik ega võtnud seetõttu mingeid meetmeid.

    Ülevaadet FIFA korruptsiooniskandaalist loe postimees.ee-st

  10. Viinis tuleb esmaettekandele uus Arvo Pärdi teos

    Arvo Pärt. Foto: Eero Vabamägi

    10. detsembril kantakse Viinis Püha Vergiliuse kabelis ette Arvo Pärdi uudisteos pealkirjaga «Kleine Litanei», mis on loodud a capella esituseks segakoorile.

    OLULIST

    • Teos valmis tänavu oktoobris Viini muuseumi tellimisel kabeli taasavamise puhuks. Avaõhtul esitavad teost Arnold Schönbergi Koor dirigent Erwin Ortneri juhatamisel, kellele see on ka pühendatud.

    • Kabel on saanud oma nime Pühalt Vergiliuselt (700 – 784), kes oli iiri benediktiini munk, filosoof ja teoloog ning viimasel paarikümnel eluaastal ka Salzburgi piiskop.

    Arvo Pärdi uue teose esmaettekandest loe postimes.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles