Foto: El Niño tuleb peagi taas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Pildilolevad paadilised sõuavad Lõuna-Ameerika riigi Paraguay pealinnas Asuncióni tänavatel. Paraguay, Uruguay, Brasiilia ja Argentina piirialadelt on evakueeritud rohkem kui 100 000 inimest – sellal, kui Eesti elab veel pühademeeleolus ja ootab valget talve, valmistub Lõuna-Ameerika järjekordse ilmastikuanomaalia El Niño tulekuks. Just fenomeni saabumist kuulutavad suvised paduvihmad ja kaasnevad üleujutused ajasid rahva paatidesse.

Keskmiselt paar korda aastakümne jooksul esineva El Niño käigus soojeneb Vaikse ookeani idaosa pinnakiht, mis põhjustab omakorda ebatavalisi ilmaolusid mujal: näiteks vihmasadusid Lõuna-Ameerikas ja põuda Austraalias. Nähtusel ei puudu oma majanduslik mõju: kui El Niño peaks kestma kaua, mõjub see hävitavalt kohalikule kalandusele: pindmised soojad veekihid pole nii toitainerikkad kui tavaolukorras sügavamalt pärit jahedam vesi.

El Niñol on ka oma vastand La Niña – samuti keskmiselt paar korda kümnendis esinev fenomen, mis toob kaasa hoopis pealmiste veekihtide jahenemise. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles