10 uudist, mida võiksid teada: teisipäev, 29. detsember

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Skeemitamine ümbrikutesse jagatud sularahaga: miks ei taha Allan Kiil oma vara arestimist?

    Ain Kaljurand ja Allan Kiil.

    Tallinna sadama eksjuhtide Allan Kiili ja Ain Kaljuranna kaitsjad leiavad, et läbiotsimiste käigus leitud sularaha, vastavalt 9150 ja 323 000 eurot, ei tuleks täielikult arestida. Kas ringkonnakohus nõustub nende põhjendustega ja muudab selles küsimuses maakohtu määrust, selgub homme.

    OLULIST

    • Kiililt leiti kaks rahaümbrikku ja üks puidust rahakarp.

    • Ringkonnakohus teeb lahendi vara arestimise lubatavuse ja põhjendatuse kohta homme pärastlõunal.

    Sadamameeste sularahaleidudest ja nende arestimisest loe postimees.ee-st

  2. Prokuratuur avaldas Toomemäe kaklusest uusi fakte

    Toomemäe nõlval toimunud kakluses tapeti mees. Foto: Kaspar Koort

    Pühapäeva varahommikul mehe surmaga päädinud kaklus Tartus Toomemäel sai alguse veidi teisiti, kui juhtunuga seotud isikud või nende tuttavad on seni meediale rääkinud, kinnitab Lõuna ringkonnaprokuratuur.

    OLULIST

    • Turvasalvestiselt on näha, kuidas varahommikul pärast kella kuut ründab baaris viibinud mees oma paremal käel seisnud noormeest, lüües talle mitmel korral rusikaga näkku.

    • «Seda, kuidas hilisem kaklus täpselt välja nägi, püüame menetluse käigus taastada, kuid meil ei ole praegu alust arvata, et seda oleks provotseerinud seitsmeliikmeline noorteseltskond.»

    Kannapöördest Tartu surmakakluse loos loe postimees.ee-st

  3. Eestile pakutakse kahe Süüria perekonna vastuvõtmist

    Soome ja Rootsi saadetavad asüülitaotlejad Eritreast ja Süüriast Rooma Ciampino lennuväljal Itaalias. Foto: Scanpix

    Itaalia on Eesti sideohvitseriga kohtumisel pakkunud kahe Süüria perekonna vastuvõtmist, seni pole nende toimikuid aga veel esitatud. 

    OLULIST

    • «Kui Itaalia esitab nende kahe perekonna toimikud ka ametlikult (kirjalikult), saame protsessiga edasi liikuda. Seni ei ole Itaalia nimetatud inimeste kohta ametlikult toimikuid esitanud.»

    • «Esmalt tuvastatakse isik, seejärel isiku rahvusvahelise kaitse vajadus ning kontrollitakse võimalikku ohtu avalikule korrale ja julgeolekule. Samuti viiakse läbi täiendavaid intervjuusid.»

    Eestile pakutavast kahest põgenikuperest loe postimees.ee-st

  4. Hiinlased ostavad massiliselt Eesti rahvusdomeene kokku

    Internetikohvik Hiinas. Foto: JIANAN YU/REUTERS

    Eesti rahvustunnusega .ee domeenide registreerimisel isikutuvastamise turvanõuete muutmine ja hinna alandamine on meelitanud Hiina elanikke meie domeene massiliselt kokku ostma ning hetkseisuga on nende kätte läinud juba veidi alla 15 protsendi Eesti domeenidest.

    OLULIST

    • Kohati paistab, et hiina domainerid – domeene edasimüümise eesmärgil kokku ostvad inimesed – on tulnud siia tõesti pimesi kõike saadaval olevat omandama, näiteks on praegu ära ostetud sellised domeenid nagu 1271.ee, 1272.ee 1273.ee; bbd.ee, ccd.ee, cce.ee; 4v.ee, 4f.ee, 4h.ee ja 4i.ee.

    • «Siin on määravaks turu reeglid ehk nõudlus. Kui seda ei ole, siis aasta pärast need kokkuostetud domeenid kustuvad ja on jälle kõigile soovijatele kättesaadavad.»

    Hiinlaste suurest domeeniostmisest loe postimees.ee-st

  5. Seal on vastik, ebameeldiv ja igav: noored kardavad metsas ära eksida

    Linnatüdruk Triin Saar puid ja metsa ei karda, sest on kõik lapsepõlvesuved veetnud maakodus Läänemaal.  Foto: Margus Ansu

    Maaülikooli loodusturismi õppima läinud Tallinna tüdruk Triin Saar leidis üles põlvkonna, kellele loodus võib olla hirmutav, vastik ja ebamugav.

    OLULIST

    • «Nad ei tunne end looduses kindlalt, kuna neil puuduvad teadmised, kogemused ja oskused. Nad ütlesid: vabatahtlikult ma metsa ei läheks, seal olla on vastik, ebameeldiv ning igav.»

    • «Linnas kasvanud lastele ei pruugi sobida igapäevamugavuste puudumine. See et tualetti ei ole, et pesta ei saa, et internet puudub ning et su ees võib laiuda vaateväli, kus on ainult puud ja põõsad ning sõpru ei paista kuskil liikuvat.»

    Tänapäeva noorte metsahirmust loe postimees.ee-st

  6. Kupcel on ilmselt õigus loobuda kõigist hüvedest, kuid politsei kaitse jääb

    Ieva Kupce. Foto: Eero Vabamägi

    Eesti president Toomas Hendrik Ilves lubas, et Ieva Kupce, kellega ta tuleval laupäeval abiellub, loobub esileedi positsiooniga kaasnevatest hüvedest, milleks tal on juristi sõnul ka ilmselt õigus. Küll aga peab politsei tagama presidendi uue abikaasa kaitse.

    OLULIST

    • «Kui me meenutame, mis juhtus sel aastal, siis see annab ka vastuse sellele, miks tol ajal presidendi abikaasa ametihüvedega tegelema hakati. Me lahendasime siis ühte probleemi, aga nüüd on see võtnud hoopis uue konteksti.»

    • «Nii nagu on erinevad presidendid, on erinevad ka nende abikaasad, kellest igaüks sisustab enda esindusülesanded riigipea abikaasana lähtudes enda varasemast erialasest tegevusest, huvialast jms.»

    Tulevasest esileedist loe postimees.ee-st

  7. Küborgid Ukraina sõjas - lugu Donetski lennujaama kaitsjast

    Kolm nädalat Seli tervisekeskuses taastusravil olnud Oleksandr Gudimi (pildil) sõnul ei teadnud tema pere pikka aega, et ta sai Donetskis haavata. Mees isegi keelas sõpradel sellest rääkida: peaasi, et lähedased ei oleks mures. Foto: Eero Vabamägi

    Donetski lennujaam, 20. jaanuari varahommik. Nähtavust piirab paks udu. Auklikuks lastud terminalis vahti pidav Ukraina sõjaväelane Oleksandr Gudim silmitseb üha vesisemaks muutuvat lumevaipa ja sombust ilma. Tema kõhutunne aimab halba: «See ei meeldi kohe üldse.» Kõigest mõne sammu kaugusel seina taga valmistuvad separatistid uueks rünnakuks.

    OLULIST

    • Paraku võttis Maidan ühel hetkel verise pöörde. Gudimi esimesed mõtted keerlesid ümber selle, kuidas moodustada omakaitse, et rünnakud üle elada.

    • Üks sõja pöördepunktidest läheb ajalukku kui Ilovaiski tragöödia: augusti lõpus ründasid Venemaa regulaarväed ukrainlasi selja tagant üle piiri, võttes viimased kotti ning tekitades neile suuri kaotusi nii elavjõus kui ka tehnikas.

    Eestis tervist taastavast Ukraina sõdurist loe postimees.ee-st

  8. Norra karmistab varjupaigataotlemise reegleid

    Varjupaigataotlejad ületamas Norra-Venemaa piiri jalgratastel riigi põhja osas. Foto: Scanpix

    Norra valitsus teeb täna ettepaneku varjupaigataotlemise reeglite karmistamiseks, ütles immigratsiooniminister Sylvie Listhaug rahvusringhäälingule NRK.

    OLULIST

    • Praegu annab Norra põgenikustaatust laiemalt kui ÜRO normid ette näevad. Nii näiteks saab Norras alati varjupaiga inimene, keda ähvardab kodumaal surmanuhtlus.

    • Inimõiguslased kurdavad, et uued reeglid on hoobiks konfliktipiirkondade elanikele, kes loodavad Norras varjuapaiga leida.

    Norra uutest varjupaigataotlemise reeglitest loe postimees.ee-st

  9. Vene minister: naftahind võib jääda aastateks 45-50 dollari tasemele

    Venemaa majandusminister Aleksei Uljukajev. Foto: Ekaterina Shtukina / RIA Novosti

    Naftabarreli hind võib jääda 45-50 dollari tasemele paljudeks aastateks, ütles majandusminister Aleksei Uljukajev telekanalile Rossija 24.

    OLULIST

    • Kui naftahind järsult kukub, siis on loota, et see ka järsult tõuseb, ütles ta põhjenduseks.

    • Uueks reaalsuseks maailmamajanduses on see, et arenevate riikide majanduskasvu tempo ühtlustub arenenud riikide omaga ja et üldine kasvutempo aeglustub ning nafta nõudlus kahaneb.

    Madala naftahinna mõjust Venemaa majandusele loe postimees.ee-st

  10. Puhka müras, Lemmy!

    Lemmy Kilmister Foto: FRED TANNEAU

    Motörheadi Lemmy on surnud. Alguses mõtlesin, et see on nn interneti-hoax, sest kelle muuga sedasorti halba nalja teha kui mitte Lemmyga, kes oleks pidanud ju olema surematu. Aga ei olnud halb netinali, oli päris. Nagu ka Lemmy oli päris ja pärisinimesed ikka surevad. Lemmy oli ka müüt ja need jäävad. Absoluutse rock’n’roll’i ikooni müüt, attitude’i müüt.

    OLULIST

    • Suitsetas vaid paki nädalas ja alkoholitarvitamisel oli läinud viskilt ja Coca-Colalt üle viinale ja apelsinimahlale.

    • Lemmy ei abiellunud kunagi. Ta ei olevat saanud üle oma kunagise pruudi surmast, kelle viis 19-aastasena hauda heroiin.

    Janar Ala järelehüüet rokilegendile loe postimees.ee-st 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles