Paar kooselulepingut on allkirjad saanud

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustreeriv foto.
Illustreeriv foto. Foto: Marko Saarm / Sakala

Jaanuarist jõustunud kooseluseadus, küll ilma vajalike rakendusaktideta, on juba mõnda paari innustanud notari juures kooselulepingut sõlmima.

Notarite Kojale teadaolevalt on mõned kooselulepingud endale allkirjad saanud, kuid täit ülevaadet selle kohta, kui palju neid täpselt on ning kui suur osa neist on sõlmitud samasooliste paaride vahel, ei ole kojale teada.

Tallinna notar, notarite koja aseesimees Anne Saaber ütles Postimehele, et tema juures ei ole veel ühtegi kooselulepingut sõlmitud. Küll aga teadis ka tema, et mujal on mõned lepingud sõlmitud küll.

Täpsed arvud selle kohta, kui palju kooselulepinguid on pärast seaduse jõustumist sõlmitud, selguvad käesoleva kuu lõpus või järgmise alguses.

Notarid on enne avaldanud ka arvamust, et kuna kooseluseaduse rakendusaktid ei ole veel jõustunud, võiksid lepingu sõlmimist soovivad paarid veidi kannatada. Notarite koja esimees Tarvo Puri selgitas mõni päev enne seaduse jõustumist pressiteates, et notarid saavad uuest aastast küll kooselusid sõlmida, kuid mitte neid registrisse kanda, mis põhjustab segadust ja õigusselgusetust.

Seetõttu tasub partneritel tema hinnangul kaaluda lepingu sõlmimise edasilükkamist aega, mil rakendusaktid on jõustunud ja reeglid selgemaks saanud.

Kooseluseaduse rakenduseelnõu, millele esitati 365 muudatusettepanekut, tuleb riigikogus teisele lugemisele 26. jaanuaril. Kui eelnõu teine lugemine lõpetatakse, toimub rakendusaktide lõpphääletus 28. jaanuaril. Seadus ise võeti vastu 2014. aasta oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles