10 uudist, mida võiksid teada: reede, 8. jaanuar

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Repinski: lõin Dmitrijevit Siret Kotka kaitseks

    Kumu kunstimuuseumis aasta põllumehe väljakuulutamisel istusid esireas keskerakondlased Martin Repinski (Konju talu peremees) ja Siret Kotka. Foto: Liis Treimann

    Mis toimub Keskerakonna seminaril, kus arutatakse uue aasta tööplaane? Tuleb välja, et enne kui riigikogu liige Dmitri Dmitrijev joobes peaga autorooli istus, lõi teda teine saadik Martin Repinski.

    OLULIST

    • «Ühe korra lõin lihtsalt ja kõik,» tunnistas Repinski Postimehele ja täpsustas, et ta tahtis parteikaaslast ainult rahustada.

    • Omavahelised suhted on neil tema sõnul siiski korras. «Juba järgmisel päeval suhtlesime Dimaga normaalselt, aga ma ei tea, mis temaga juhtus tol momendil,» lausus ta.

    Kirglikust Keskerakonna tööplaanikoosolekust ja selle tagajärgedest loe postimees.ee-st

  2. Eesti inimesed hakkasid mullu kõige rohkem muretsema immigratsiooni pärast

    Põgenikud septembri alguses Müncheni raudteejaamas. Foto: Andreas Gebert/AP

    Eurobaromeeter näitab, et Eesti elanike suurimaks mureks tõusis eelmise aastaga immigratsioon, mure kuritegevuse pärast on jätkuvalt madalal tasemel ja poole väiksem Euroopa Liidu keskmisest.

    OLULIST

    • Majanduskriisi tingimustes vähenes mure kuritegevuse pärast märkimisväärselt ning alates 2010. aasta sügisest on see olnud stabiilselt madal.

    • Viimase aasta jooksul on elanike hinnangud muutunud peamiselt pagulasteema tõttu – mure immigratsiooni pärast tõusis aastaga murede seas esipositsioonile.

    Eesti inimeste muredest loe postimees.ee-st

  3. KAUR KENDER PÄEVAINTERVJUUS: Prokuratuur on kaotanud kontrolli selle protsessi üle

    Kirjanik Kaur Kender lahkas täna Postimehe otsesaates lapsporno tootmise süüdistuse tagamaid.

    OLULIST

    • «Ma arvan, et muidu oleks seda lugenud umbes 1000 kuni 2000 kirjandushuvilist, nüüdseks on seda lugenud kusagil 50 000 inimest,» selgitas Kender huvi suurenemist skandaalse kirjutise üle.

    • Seda, kes prokuratuurile kaebuse esitas ja miks, Kender ei tea. «Ma tahaks teada, kes see kits on, kes kitse pani. Selle ma tahan kunagi teada saada.»

    Skandaalse kirjamehe päevaintervjuud loe postimees.ee-st

  4. Liisa Pakosta: sel aastal on eritähelepanu all puudega inimesed

    Postimehele antud intervjuus ütles võrdõigusvolinik Liisa Pakosta, et alanud aastal on eritähelepanu all puudega inimesed. Endiselt valmistavad muret ka palgalõhe ja meeste ligipääs haridusele.

    OLULIST

    • Eesti tööturult on eemal peaaegu 50 000 inimest, kes hooldavad oma last või vanemat. Pakosta sõnul on üks probleem see, et lasteaiakohti pole piisavalt.

    • Võrreldes Eestit muude Euroopa riikidega, siis Pakosta sõnul on meil asju, mis on oluliselt paremini kui Euroopas, näiteks on Eesti naised haritud ja käivad täiskohaga tööl.

    Päevaintervjuud Liisa Pakostaga vaata postimees.ee-st

  5. Fotod ja videod: tuli tappis noore pere unistuse oma kodust

    Foto: Kaspar Pokk / Kanal 2

    Täna kell 12.31 said päästjad väljakutse Türi valda Lokuta külla, kus põles kahekordne ehitusjärgus eramu.

    OLULIST

    Ootamatu tulekahju videot ja pilte vaata postimees.ee-st

  6. Märt Avandi läks soomlastega Kuldgloobuse järele

    Ööl vastu pühapäeva leiab Los Angeleses aset üks aasta kõige oodatumaid Hollywoodi pidusid – Kuldgloobuste sõu, kus tavatsevad lipsu lõdvaks lasta Ameerika filmi- ja teletööstuse kõige kuumemad nimed. 

    OLULIST

    • Eile saabus Los Angelesse filmi peaosatäitja Märt Avandi, juba aasta algusest peale on ookeani taga režissöör Klaus Härö ning produtsendid Kai Nordberg ja Kaarle Aho.

    • Oma õnnistusele andis Kuldgloobust püüdvale «Vehklejale» andis ka legendaarne kapten Jack Sparrow.

    Jälgi meie meeste toimetamist Ameerika filmimaailmas postimees.ee-st

  7. Vanavanemad jätkavad võitlust Mehhikosse viidud lapselapse pärast

    Vaidlus vanavanemate ja ema vahel väikese poisi hooldusõiguse üle lõppes läinud suvel politsei sekkumisega. Ema viis lapse endaga kaasa Mehhikosse ning vanavanematel nendega praegu kontakti pole. Foto: ERR

    Vanaisa Albert, kelle mõlemad tütred elavad teisel pool maakera, ei anna niisama kergelt alla. Ta kinnitab, et on kogu elu hoidnud lapsi nagu lillekesi, kuid ei saa aru, mis on juhtunud tütardest vanema, 32-aastase Jaanaga pärast seda, kui too kolis noorema õe järel Mehhikosse ning tõi seal ilmale poja. «Ma ei tea, kuhu suunda seal asjad on läinud, aga nad ei ole läinud õigesse suunda,» ütleb ta.

    OLULIST

    • Jaana ema-isa pole sassi läinud peresuhete tõttu saanud tütrega suhelda juba oktoobri keskpaigast saadik. Albert ütleb, et tütar on nendega suhtluskanalid blokeerinud.

    • Suurem jagu piiriüleseid lastekaitsejuhtumeid saabki alguse sassi läinud ja vaenulikuks muutunud peresuhetest.

    Emotsionaalsest lapsehooldusvaidlusest loe postimees.ee-st

  8. Elatisrahavõlglane võib peagi jääda juhi- ja relvaloata

    Juba märtsist võidakse elatisrahavõlglastelt juhiluba ära võtta. Foto: Marko Saarm / Sakala

    53 päeva pärast saab lõpuks võtta ligi 10 000 Eesti alimendivõlglaselt ära juhi-, jahi- ja muu luba või pangakontolt raha, kui nad ise oma lastele võlga ei maksa.

    OLULIST

    • Eestis on üle 8000 teadaoleva elatisvõlglase, kes on kokku oma lastele võlgu 14,6 miljonit eurot, iga aasta lisandub neid pisut üle tuhande, samas suletakse ka nende laste toimikuid, kes saavad täisealiseks.

    • 1. märtsist käivituvad lõpuks kaua oodatud elatisvõlglaste sanktsioonid: kui võlgnik on olnud võlgnevuses vähemalt kaks kuud, saab kohtutäitur saata talle hoiatuse tema õiguste piiramise kohta: juhiluba, jahipidamisluba, relvaluba, relva soetamise luba, väikelaeva juhtimise õigus ja kalastuskaart võivad kõik minna haamri alla.

    Alimendivõlglaste pitsitamisest loe postimees.ee-st

  9. Venemaal jäid autojuhid 16 tunniks lumevangi, külm nõudis ühe inimelu

    Lumevangis autod Venemaal, Orenburgi-Orski maanteel. Foto: Sotsiaalmeedia

    Uueaasta alguses jäid inimesed Venemaal, Orenburgi oblastis lumetormi kätte. Abi saabus alles 16 tunni pärast, kui surnuks oli külmunud abi otsima läinud 31-aastane meesterahvas.

    OLULIST

    • Hoolimata inimeste meeleheitlikest katsetest kutsuda abi, pääsesid lõksujäänud alles järgmisel päeval, see tähendab peaaegu 16 hiljem.

    • «Põletati nii aluspesu, riideid, parkimispileteid, kindlustusdokumente. Tiriti välja ka auto istmete sisu ehk põhimõtteliselt läks kaubaks kõik, et vaid sooja saada,» kirjeldas Gussev.

    Tapvast pakaseummikust Venemaal loe postimees.ee-st

  10. Valepidi sattunud malelaua tõttu kujutab monument Paul Kerest kaotamas

    Narvas avati neljapäeval Paul Kerese monument. Foto: Irina Tokareva

    Narva linnavalitsus avas eile male suurmeistri Paul Kerese auks monumendi, kuid eksituse tõttu on malelaud sattunud tagurpidi ning malendite seisu järgi kaotab Keres mängu.

    OLULIST

    • Monumendil on malelaual kujutatud reaalset mänguseisu, mille Keres mängis 1975. aasta mais Kanadas Vancouveris suurmeister Walter Browni vastu.

    • Paraku asub Keres monumendil valel pool malelauda ja malendite seisu vaadates kaotab hoopis tema partii, ütles Narvas monumendi avamisel osalenud ja viga märganud malehuviline.

    Äpardustest Kere monumendiga loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles