Liiklusjurist: seadus lubab rattateed tähistada pelgalt teekattemärgistusega

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Liiklusjuristi Indrek Sirgi hinnangul on seisukoht, et rattatee peab olema igal juhul tähistatud liiklusmärgiga vale, sest rattatee tähistamiseks piisab teekattemärgistusest.

Politsei on augustis juhtunud auto ja jalgratturi kokkupõrke tõttu võtnud seisukoha, et Tallinna rattateedel olevatest ning asfaldile joonistatud ratast kujutavatest teekattemärkidest ei piisa, et neid teid rattateedeks pidada. Politsei hinnangul peab rattatee olema igal juhul märgistatud liiklusmärgiga.

Samas seisab nii liiklusseaduses kui ka liikluseeskirjas lause, et jalgrattatee on jalgratta ja mopeediga liiklemiseks ettenähtud teeosa või sama otstarbega omaette tee, mis on tähistatud vastavate liiklusmärkide või teekattemärgistega.

Liiklusjurist Indrek Sirk lausus, et rattatee tähistamiseks piisab ka teekattemärgistusest ehk kui ratast kujutavad märgid on asfaldil, siis juriidiliselt on tegemist rattateega.

Sirgi sõnul on aga maha joonistatud teekattemärgistusega see probleem, et mõõda sõiduteed liikuva auto juht ei näe neid ning tema jaoks peaks igal juhul olema autotee ja jalgrattatee ristumiskohas hoiatav märk või teekattemärgistus.

Pärnamäe teel toimunud auto ja ratturi kokkupõrke kohta, kus politsei süüdistab Den za Dnjomi andmetel juhtunus ratturit, märkis Sirk, et peab politsei lähenemist õigeks.

«Sealt suunast, kust jalgrattur lähenes sündmuskohale, puudub igasugune tähistus, et tegemist oleks jalgrattateega,» märkis ta.«Rattur liikus seega kõnniteel ehk tee osas, mis pole tema jaoks ette nähtud.»

Autojuhil oli seetõttu õigus eeldada, et kui seal ühtegi jalakäijat ei ole, kellele peab teed andma, siis rohkem kellelegi teed andma ta ei pea, tõdes Sirk.

Samas on aga teiselt poolt tulles olemas kulunud jalgrattatee märgistus ning liiklusjuristi hinnangul oleks ratturi lähenemisel sealt poolt olukord olnud mõnevõrra teistsugune.

Ta lausus, et autojuhi seisukohalt poleks küll midagi muutunud, sest tema jaoks rattateest hoiatavat märki pole. Kuid võimalik, et ka jalgratturit ei saaks sellisel juhul karistada, sest tema teadis, et liigub mööda rattateed ning tal puudub kohustus teed anda, lisas Sirk.

«Siis ei saaks kedagi karistada, vaid peaks pöörama pilgud linnavalitsuse poole, et miks te olete nii teinud,» lausus ta. «Seda saame tegelikult ka praegu teha, sest tähistus on seal puudulik.»

Põhja Politseiprefektuuri avariitalituse komissar Riho Tänak ütles ajalehele Den za Dnjom, et teekattemärgistus ei tähenda omaette mitte midagi.« Ilma vastava liiklusmärgita märgistus on vajalik vaid meeldetuletuseks jalgratturile, et ta sõidab mööda jalgrattateed,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles