Paet India esindajatele: pettumus on suur, mehed lootsid perede juurde naasta

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alvar Hunt
Alvar Hunt Foto: Alar Truu/Õhtuleht

Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet saatis mitmele India kõrgele esindajale ja ELi välisasjade kõrgele esindajale Federica Mogherinile kirja, milles palus nende tugevat toetust Eesti kodanikest laevakaitsjate koju aitamisel.

Paet saatis kirja India välisministrile Sushma Swarajle, India suursaadikule ELi juures Manjeev Singh Purile, India suursaadikule Soomes ja Eestis Ashok Kumar Sharmale ning ELi välisasjade kõrgele esindajale Federica Mogherinile.

«Sellest on möödas üle kahe aasta kui 14 Eesti kodanikust ja 6 Briti kodanikust laevakaitsjat Indias kinni peeti,» märkis Paet kirjas. «10. juulil 2014 otsustas Madrase kõrgema kohtu Madurai osakond loobuda süüdistustest laevakaitsjate vastu, kuid eile mõistis India Tuticorini maakonnakohus mehed viieks aastaks vangi range režiimiga kinnipidamisasutuses.»

Paet nentis, et selline sündmuste käik on loomulikult suureks pettumuseks: «Mehed lootsid, et saavad pärast pikka lahusolekut oma perede juurde naasta.»

Eesti võiks laevakaitsjatele antud laenu tühistada

Tema sõnul tuleb Indias vaevlevate laevakaitsjate vabanemiseks kiirelt ja selgelt taotleda võimudelt armuandmist. «Ükskõik, mida me kohtuotsusest ka ei arva,» tõdes europarlamendi saadik kirjas.

«Juhul, kui mehed peaksid India võimudelt armuandmist küsima, tuleks seda tõsiselt võtta. Loodan, et toetate nende palvet ja teete kõik endast oleneva, et mehed saaksid lõpuks koju oma perede juurde,» ütles Paet. «Juhul aga, kui karistus jääb jõusse ja mehed jäävad vangi, siis loodan, et India võimud lubavad nad Eestile üle anda.»

Samuti lisas Paet, et Eesti riik võiks kustutada laevakaitsjatele Indias eluspüsimiseks antud laenu.

Loe lisaks:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles