Kuidas IRL praegusesse seisu jõudis?

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Haabu

2013. aasta kohalike valimiste menust sai Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) jaoks Pyrrhose võit.

IRLi toetus on viimastel kuudel kõikunud 6–8 protsendi piirimail. IRL on madalseisus, milletaolist erakond kunagi varem näinud polegi. Nende puhul võib Pyrrhose võiduks pidada 2013. aasta sügisel üle riigi saavutatud teist kohta kohalike omavalitsuste valimistel. Eerik-Niiles Krossi eestvedamisel saadi suurepärane tulemus Tallinnas ja hea kampaania pealinnas parandas näitajaid ka ülejäänud Eestis. Toona oli IRLil Isamaaliidu ja Res Publica «abielu» kõige edukam periood.

See ei jäänud märkamata tollasele koalitsioonipartnerile Reformierakonnale, kes juba mõni kuu hiljem nad valitsusvastutuse kandmisest kõrvale lükkas ning hoopis sotsid kampa võttis. Kuigi pärast valitsuse vahetust hüppas IRLi toetus korra veel ülespoole, 19 protsendi juurde, on erakonna toetus seejärel olnud kerges, kuid stabiilses languses. Mõneti kindlasti ka sellepärast, et valitsusliidust minema löödud erakondlased ei suutnud oma kibestumust varjata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles